Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

Ösztöndíjátadás 2016
Mézes pogácsás kampány a 2 százalékért
Egy boldogabb Karácsonyt! 2014
Fuss Neki! 2014

Támogatások

 

Csendes, visszahúzódó, de vág az esze, országos bajnok szeretne lenni. A 14 éves Tóth Artúr Botond a Székelyudvarhelyi Sportiskola sakkozó szakosztályának reménysége.

Kpek_045

Mikor kezdtél sakkozni, mikor lett a játékból sport?

Édesapám tanított meg sakkozni, ő foglalkozott velem. Látványosan játszott, ezért nekem is megtetszett a játék. Megtanított a lépésekre, a cselekre, a sakk alapjára. Az fogott meg, hogy kellett gondolkodni, ez alkatomhoz is közelebb áll, ugyanis csendesebb, visszahúzódóbb gyermek vagyok. Másodikos voltam, amikor megkértem édesapámat, vigyen el a sportiskolához, hogy versenyszerűen is sakkozhassak. Azóta sok társam abbahagyta, sokan ráuntak, de szerencsére olyanok is vannak Udvarhelyen, olyan mesterjelöltek, akiktől nagyon sokat tanultam.

Ma az internet milyen lehetőségeket kínál egy sakkozónak?

Más nemzetiségű sakkozókkal lehet játszani különböző honlapokon, erre versenyeken nem adódik lehetőség, hiszen általában román és magyar sakkozókkal mérjük össze tudásunkat. Monitoron ugyan jobban el lehet nézni a figurákat, de ugyanolyan lehetőségeket kínál az edzésre, mint maga a sakktábla.

Hogyan zajlik le egy sakkverseny, milyen típusú versenyek vannak?

Négy típusú versenyt szerveznek: a klasszikus, sokórás partikat, a blitzet, ami legfeljebb öt perc lehet, a kombinatív, vagyis készségfejlesztő játékokat és aktív sakkot, ami húsz-huszonöt perc lehet. Jómagam már mind a négy típust kipróbáltam, legutóbb korosztályomban Marosvásárhelyen első helyezést értem el.

Részlet a Digital 3 Televízió Sportbarát című műsorából

Mint minden sportban, itt is támogatókra van szükség, ha a sportoló el akar érni valamit. Téged kik támogatnak?

A dr. Verestóy Attila Alapítvány lassan két éve támogat, ha ők nincsenek, pénzhiány miatt nagyon sok versenyről lemaradok...

Hogyan áll össze egy átlagos napod, mennyit ülsz a sakktábla előtt, illetve milyen kiegészítő tevékenységeid vannak?

Három óráig suli, aztán házi feladat, majd előveszem a sakktáblát – egyedül is elemzem az állásokat, sok szakkönyvet olvasok, követem a nemzetközi sakkélet történéseit is a különböző internetes honlapokon.

(uh.ro)

Matekből, mértanból is jó eredményeid vannak?

Az algebrát jobban szeretem, de mértanból vannak jobb eredményeim. Én sem értem...

Milyen terveid vannak, meddig szeretnél eljutni ebben a sportban?

Pillanatnyilag egyes kategóriás játékos vagyok, következik a mesterjelölti cím megszerzése. Célom az országos bajnoki cím, de ehhez természetesen még nagyon sok munkára van szükség.

 

Programjaink

 

Adventre és a karácsonyra való készülődés talán az év legszebb időszaka. Már november elején hozzáfogtunk a szervezéshez, azt szerettük volna, ha mindenki, akit bevonunk a programunkba, rá tud hangolódni a szeretet ünnepére. Visszatekintve elmondhatom, hogy bár néhány nap választott el a karácsonyi ünneptől, tervünk sikerrel kecsegtetett. Év végéhez közeledve, az ünnepek adta alkalom nagyon jó lehetőség arra, hogy számot vessünk magunkkal, és ünnepi jókívánságokkal köszöntsük azokat, akik adományaikkal, támogatásaikkal, együttműködésükkel segítették a Dr. Verestóy Attila Alapítvány munkáját. Köszönetünket egyedi, kézzel készített üdvözlő lapokra róttuk, erre az alkalomra pedig évek óta Nyulas Adél vezetésével a Pro Autist Alapítvány készít számunkra képeslapokat – külön öröm ezeken a lapokon tolmácsolni ünnepi üzeneteinket.

Egy boldogabb karácsonyt! elnevezésű programunk legfontosabb akciója a sütemények gyűjtése volt rászoruló családok, beteg, egyedül élők számára. A programba 32 önkéntes kapcsolódott be, főleg az ösztöndíjas diákjaink szülei, de voltak olyanok is akik, teljesen ismeretlenül segítettek megvalósítani a tervünket. Az összegyűlt süteményeket önkéntes diáklányok segítségével (Fancsali Hanna, Elekes Melinda, Birtalan Boróka, György Gyöngyvér) fél kilós dobozokba csomagoltuk össze, a dobozok tetejére kézzel készített karácsonyi üdvözleteket tűztünk. Az üdvözlőlapokat a Bethlen Gábor Általános Iskola diákjai készítették, Fekete Réka, Kányádi Csilla, Bálint Ibolya és László Krisztina tanító nénik osztályai. 60 doboz süteményt a Caritas munkatársai kézbesítettek a rászorulóknak. A maradék süteményből bőven jutott még az udvarhelyi hajléktalan szállónak, Tánczos Ibolya tanító néni kisegítő csoportjának és a Fény és lélek Alapítvány által látogatott újszékelyi és hidegkúti rászoruló gyerekeknek is. Az utóbbiaknak más ajándékokat is sikerült küldeni, édességet, füzeteket, játékokat, írószereket, ruhákat, amiért hálával tartozunk az Orbán Balázs Általános Iskolából Sárdi Szidónia és Sándor Judit tanító nénik osztályközösségének, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumból Szikszai Réka tanító néni osztályának, valamit a Móra Ferencz Általános Iskola elemistáinak, ahol a gyűjtést Sándor Emőke tanító néni szervezte meg. A program legnagyobb hozadéka a segítségnyújtáson túl az volt, hogy mindazok, akik csatlakoztak hozzá részesei lettek annak az élménynek, amit az adakozás, az örömszerzés kelt az emberben, az, hogy adni jó. A gyerekek, de még a felnőttek is lelkesebben alkotnak, ha tudják, hogy mindaz, ami a kezük közül kikerül, mosolyt csal az arcokra, hálával tölti el azt, aki kapja. Alapítványunk volt az összekötő kapocs ebben a programban, ha pedig a karácsony üzenetét, igazi célját közvetíteni tudtuk, akkor azt gondolom, egy kicsit hozzájárultunk ahhoz, hogy jobbá tegyük a világunkat. 

Galéria

 

Please publish modules in offcanvas position.