Notice: Undefined index: lang in /home/verestoy/public_html/plugins/system/sourcerer/helper.php(606) : runtime-created function on line 7
Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

A nevem Járai-Szabó Richárd és 1996 augusztus 8-án születtem Székelyudvarhelyen. 2015-ben végeztem a Benedek Elek Pedagógiai Líceum természettudomány bilingv-angol szakon, majd tanulmányaimat a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki karán folytattam vegyészmérnök hallgatóként.

Említetted, hogy nemsokára befejezettnek tekintheted tanulmányaidat. Mihez kezdesz ezután? Mi a következő lépés?

Szeretnék mesterizni Kolozsváron. Most az államvizsga írás mellett azon töprengek, hogy mire érdemes menni. A következő egyetemi tanévtől kezdve szeretnék munkát vállalni, lehetőleg szakmában. Nyárára pedig tervben van, hogy kimegyek az Egyesült Államokba.

Meséltél az önkéntes tapasztalataidról. Melyik programon való részvétel volt számodra a legmeghatározóbb? Melyik áll hozzád a legközelebb?

Azt hiszem az egyik legmeghatározóbb számomra a Gondviselés Segélyszervezet Kalákatábora volt. Itt elsőkézből tapasztalhattam, hogy mennyit tud jelenteni egy-egy rászoruló családnak akár a legapróbb segítség is.

Hogyan látod magad 5 év múlva? Mit szeretnél addig megvalósítani?

Szeretném, ha a jövőbeni énem megtalálná azt a hivatást, amit szívvel és lélekkel tud űzni. Addig szeretném bepótolni azt, ami kimaradt az életemből, mint például a sofőrsuli, vagy a román nyelv elsajátítása, csak hogy említsek párat.

Mi az a három dolog (lehet ez személy, tárgy, esemény, eszme stb.), ami számodra a legfontosabb? Miért?

Olvasás, a kreatív írás, és a fogaim 😊 . Azt hiszem, hogy ezek a dolgok jellemeznek a legjobban. Az olvasás teljes mértékben meghatározza azt a Járai-Szabó Richárdot, aki ezt a dokumentumot kitölti. Nem tudnám elképzelni, hogy ugyanígy alakult volna az életem a könyveim nélkül. A kreatív írás pedig azért, mert ezáltal ki tudom fejezni a gondolataimat és fejleszteni a kritikus szellemet, ami (valahol) bennem lakozik. A fogakat nem viccből soroltam be a legfontosabb dolgaim közé. Régebb sok bajom volt a fogsorommal, aminek csak később ittam meg a levét. Ezért elhatároztam még amikor a sulival végeztem, hogy rendbe rakatom őket. Jelenleg fogszabályzót viselek, és a fogmosás a kedvenc időtöltésem 😊.

Mit jelent számodra az alapítvány ösztöndíjasának lenni? Miben segít neked?

Szerintem én így fél év után sem tudom elhinni, hogy az Alapítvány beválasztott a programjába. Nagyon hálás vagyok érte! Így, hogy ösztöndíjas vagyok, azt érzem, hogy a problémáimmal most már nem egyedül kell szembenézzek. Igazából abban segít nekem, hogy tudok előre tervezni, ami az elmúlt években jóval nehezebb volt a számomra.

Üzenet az alapítványnak:

Maradjanak meg továbbra is ugyanilyen segítőkésznek!

A nevem Szőke Zalán, Székelyudvarhelyen születtem, a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum XI. osztályos, hegedűszakos tanulója vagyok.

Hat éves korod óta foglalkozol zenével. Mi és ki motivált arra, hogy már kiskorodban elkezdj hangszeren játszani?

Kiskoromban mindenféle játékot hamar kitanulmányoztam és ráuntam. Hogy a figyelmemet valamivel lekössék, kaptam egy hegedűt. Sokáig tanulmányoztam, persze hallás után nem ment egyből, sokat kellet próbálkozni míg valami kijött belőle.

Az elmondottak alapján számos dalversenyen illetve hangszerversenyen vettél részt, amikről nem egyszer tértél haza helyezésekkel. Többször is továbbjutottál országos szakaszra. Az eredmények mellett mit adtak neked ezek a versenyek? Hogyan emlékszel vissza rájuk?

Most visszagondolva a zóna és országos versenyekre elmondhatom, hogy nemcsak helyezést jelentettek, hanem sok tapasztalatot és fejlődést, mert amikor már jól is megy egy darab, még mindig lehet csiszolni, szebbé tenni azt.

Azt is megtudhattuk, hogy a zenei oldal mellett megmutatkozik az irodalom iránti érdeklődésed. Említetted, hogy írtál már novellákat is. Ezeknek a megírásához honnan inspirálódtál? Ha stílus szerint kategorizálnod kellene, hova sorolnád a műveidet?

A novellákhoz a témát a mindennapi életből merítem. Úgy gondolom, hogy leginkább a realista művek közé illeszkednek, ide sorolnám.

Mit jelent számodra az alapítvány ösztöndíjasának lenni? Miben segít neked?

Az alapítvány ösztöndíjasának lenni számomra egy kihívás. Segít abban, hogy céltudatos, kitartó munkát végezzek.

Üzenet az alapítványnak:

Az alapítványnak ezúttal is hálás köszönetemet fejezem ki, erőt és egészséget kívánva, hogy még sokaknak tudjanak reményt és lehetőséget biztosítani.

Jelenleg Székelyudvarhelyen, a Kós Károly Szakközépiskolában tanulok, kereskedelem szakon. Bentlakó vagyok, mivel az otthonom, Fenyőkút 35 km-re található Székelyudvarhelytől. Fontos szerepet tölt be az életemben a tánc és a zene.

A leírtak alapján, nagy szerepet tölt be életedben a zene és a tánc. Mióta foglalkozol zenéléssel? Mióta táncolsz?

Táncolni és zenélni is nagyon szeretek, de mégis inkább az utóbbi a mindenem. Táncolni 5 éve kezdtem el, nagyrészt néptáncoltam 2 csoportnak voltam tagja, a Bábakalácsnak, és a jelenlegi iskolám néptánccsoportjának. A néptánc mellett, idén modern táncban is kipróbáltam magam az iskolám gólyabálján, és a városi gólyabálon is. A zene iránti szeretet, még egész kiskoromban jelentkezett nálam, viszont komolyabban 7 éve foglalkozom vele. Azóta végeztem több zeneiskolát és nemrég alakult egy zenekarom is.

Megosztottad a jövővel kapcsolatos terveidet is velünk, miszerint építészmérnöknek szeretnél továbbtanulni. Miért pont ezt a szakot választanád?

Tanulmányaimat eddig építészmérnökként akartam folytatni, viszont a szak közben módosult. Amit továbbtanulnék, az a gépészmérnöki szak, mert úgy látom, hogy eléggé nagy kereslet van rá az országunkban, vagy akár máshol is, és egy eléggé jó fizetéssel kecsegtetnek minket.

Mit jelent számodra az alapítvány ösztöndíjasának lenni? Miben segít neked?

Megtisztelőnek érzem, hogy az alapítvány ösztöndíjasa lehetek, ez nagy segítséget nyújt nekem, mivel az iskola túl távol van ahhoz, hogy ingázni tudjak ezért bentlakásban kell laknom, ami azért elég költséges. Az ingázásom az is akadályozná, hogy a falunkban nincs buszjárat csak legközelebb közel 9-10 km-re.

Üzenet az alapítványnak:

Azzal, hogy az ösztöndíjasuk lehetek, segítséget nyújt nekem az alapítvány, amiért nagyon hálás vagyok.

Please publish modules in offcanvas position.