Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

Beszámolót tartottak a dr. Verestóy Attila Alapítványnál

Ma délelőtt a sajtó előtt összegezték az anyagi támogatásokban és segítségnyújtásban két éve tevékenykedő alapítvány munkáját.

clip_image001

Az összejövetelen jelen volt az alapító Dr. Verestóy Attila szenátor, két kuratóriumi tag Dr. Hermann Gusztáv Mihály és Hajdó István főesperes személyében valamint az alapítvány ügyvezető igazgatója, Nemes Melinda.

"Segíteni kell, segíteni érdemes és ehhez az kell, hogy több ember fogjon össze" – kezdte a beszélgetést Dr. Verestóy Attila, majd hozzátette: „abba az új fázisba lépünk, amikor az elnyert tapasztalat alapján úgy érezzük, az emberek számítanak a hozzájárulásokra. Keressük a partnereket, hiszen ezt az ügyet erősíteni és folytatni kell".

Az értékelést az ügyvezető igazgató folytatta, akitől megtudtuk, hogy az alapítvány 1,5 millió euróból gazdálkodott 2009-ben és sikerült a célkitűzés szellemében dolgozniuk. Anyagi támogatást, segítséget, új lehetőséget biztosítottak a megyei civil életben tevékenykedőknek, rászorulóknak, fiataloknak, diákoknak, hátrányos helyzetűeknek, sérült gyermekeknek és nehéz körülmények között élő nyugdíjasoknak. „Pozitív évet zártunk" - mondta Nemes Melinda, majd ismertette a támogatások összegét. Az egészségügyi támogatások értéke 53.506,74 lej, az oktatásra fordított összeg 118.200 lej, míg a szociális segítségre elköltött pénz értéke 90.233,88 lej.

225 pályázó a Jövő magad vagy elnevezésű ösztöndíjra jelentkezett, míg 25-en a kutatói pályázatra adták be terveiket. Továbbá 32 egészségügyi pályázót számláltak, 2 szociális kérelem érkezett, de volt 3 magyarországi illetve egy szlovákiai jelentkező is, valamint 14 alapítvány és egyesület pályázott.

Támogatások:

A. Oktatási támogatások

- középiskolás ösztöndíj 22 diák 250 RON/fő/hónap, összesen 55.000 RON

- egyetemista ösztöndíj 11 diák 400 RON/fő/hónap, összesen 48.400 RON

- kutatói ösztöndíj (3 hónap): 1.500 RON

- egyösszegű iskolakezdési támogatás: 19 diák, összesen 5.000 RON

- szociális támogatás: 1 árva diák, 1.400 RON

- iskolalátogatási támogatás 4 ingázó diáknak: 1.000 RON

- iskolatámogatás: táborszervezés - 500 RON

- tantárgyversenyek támogatása: 4 alapítvány, egyesület, összesen 5.400 RON

B. Egészségügyi támogatás

- 28 Hargita megyei beteg kivizsgálási, kezelési, esetenként műtéti költségeinek támogatása: összesen 45.213,54 RON

- 3 alapítvány, orvosi felszerelések: 9.493,2 RON

C. Szociális támogatások

- 7 alapítvány/egyesület: 87.633,88 RON

- 2 rászorult személy (árvízkárosult, árva gyerek): 2.600 RON

„Ezentúl is a szintet tartani fogjuk, az 1,5 millió eurót ide fogom fordítani, de látni lehet, hogy sokkal többre van igény" - mondta a szenátor, aki példaként a kutatói ösztöndíjra jelentkezők számát hozta fel, ugyanis egy ösztöndíjra 25 igénylő volt. Várják tehát a támogatókat, hiszen, ahogy Verestóy Attila fogalmazott: „az alapítvány kapui nyitottak."

Bedőházi Attila-Csaba, uh.ro

Please publish modules in offcanvas position.