A Dr. Verestóy Attila Alapítvány 2010-es éves jelentése

Az alapítvány kötelessége, hogy jó képességű de nehéz anyagi helyzettel rendelkező diákokon, beteg, elesett embereken, fogyatékosokon egyaránt segítsen. Ilyen nehéz időkben különösen fontos a szolidaritás, az, hogy tegyünk azokért, akik segítség nélkül nem tudnak előremozdulni, nem tudnak megoldani életbevágó dolgokat - fogalmazta meg az alapítónk. Ez lehetne az elmúlt év mottója, e gondolatok vezényelték az alapítvány tevékenységét az elmúlt évben.

2010-ben az alapítvány 439334 lej bevételt valósított meg, ebből 396000 lejt adományozott az alapító, 8000 lej szponzorizálás, 32000 lej befektetésekből származó jövedelem, 963 lej 2% adóból felajánlott összeg, 2371 lej célirányos programokra kapott támogatás az SZKAtól.

OKTATÁS: Az alapítvány legnépszerűbb programja „A jövő magad vagy!" oktatási pályázat, ahol az elmúlt évben 331 pályázatot iktattunk. A 22 középiskolás ösztöndíjra a megye 52 településéről összesen 28 középiskolából, a 11 egyetemi ösztöndíjra közel 60 településről az ország 21 különböző felsőoktatási intézményéből érkeztek pályázatok. A kutatói ösztöndíjra 3 pályázatot iktattunk. A 33 ösztöndíjon kívül 8 diák részesül havonta az alapítvány támogatásában (bentlakási költségek támogatása, autóbusz bérletek) (6411 RON), továbbá 69 diák részesült egyösszegű támogatásban a 2010-2011-es tanév első felében (21950 RON). Az ösztöndíjakon kívül továbbra is támogattuk Tóth Artúr sakkversenyeken való részvételét (1090 RON). Három általános iskola 1-1 elemi osztályának multimédiás eszközökkel való felszerelését támogattuk (6000 RON), (Bethlen Gábor, Orbán Balázs, Móra Ferenc), ez a program folytatódik, mivel nagyon sok ilyen kérés érkezett, a kuratórium döntése értelmében minden negyedévben támogatjuk egy ilyen osztály felszerelését. Kilenc alkalommal kértek fel alapítványok és egyesületek különböző rendezvények, vetélkedők támogatására az óvodásoktól a középiskolásokig, a matematikusoktól az amatőr színészekig, tudományos diákköri konferenciáig (14456 RON). Támogattuk az Eszterlánc Napköziotthon új termének berendezését (3000 RON) elősegítve ezáltal 25 óvodás modern körülmények között való oktatását. A Csíkszeredai CTP Transylvania Alapítvány felkérésére népszerűsítettük az udvarhelyi diákok körében a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Ifjúsági Üzleti Programot, támogattuk a programot a résztvevők ebédjének finanszírozása által (1890 RON) és részt vettünk az elbíráló bizottság munkájában. Folytatásként felkértek az idén a program társszervezőinek.

Két saját kezdeményezésű programunk volt, amelyekkel elsősorban vidéki óvodásokat igyekeztünk megkeresni, segíteni. Az egyik ilyen program az egészség világnapja alkalmából „Kincsünk az egészségünk" címmel szerveztünk egészségmegőrző napot, három helyszínen Székelyudvarhely, Homoródszentpéter (és a környező 6 falu), Alsósófalva (a környező 2 falu) (2740 RON). A rendezvények keretében a gyerekek gyümölcsökből és zöldségekből készítettek salátákat, tornáztak, ingyenes fogászati ellenőrzésen vettek részt, előadást hallgattak az egészség megőrzéséről. A gyereknap alkalmából a kányai és dályai óvodásoknak, kisiskolásoknak szerveztünk kézműves foglalkozást, és játékokat ajándékoztunk a két település óvodáinak (1500 RON).

EGÉSZSÉGÜGY: Az elmúlt év folyamán 34 beteg tett le támogatási kérelmet a különböző beavatkozások, kivizsgálások, kezelések támogatására, ebből 32 beteget támogattunk összesen 36422 RON értékben. Négy alkalommal töltöttük fel hemofiliás faktorokkal a kórház sürgősségi alapját (7574 RON). Február 10-én ünnepeltük a Caritas Udvarhelyi kirendeltségével közösen a betegek világnapját, az udvarhelyi kórházban. Ajándékcsomagokkal kedveskedtünk a gyerek- és orr-fülgége osztályon fekvő gyerekeknek, majd a kórház kapuja előtt szórólapokat osztogattunk önkéntes véradásra, ingyenes vérnyomásmérésben részesültek az érdeklődők és meleg teával kínáltuk az arajárókat.

SZOCIÁLIS: Az elmúlt évben is biztosítottuk a Bice-Bóca központban elhelyezett sérült gyerekek napi ebédjét az Orbán alapítvány kérésére (58348 RON), ők készítették a Karácsonyi üdvözlőlapokat, amelyeket az ünnepek alkalmából kézbesítettünk az alapítvány munkáját elősegítő szervezeteknek, magánszemélyeknek. A Senectas alapítvány kérésére az év első három hónapjában ebédet biztosítottunk a nyugdíjas tömbházakban élő 20 nehéz körülményekkel küszködő nyugdíjas számára és a Karácsonyi valamint a Húsvéti ünnepek alkalmából tartós élelmiszer csomagot biztosítottunk számukra. Havi 250 lejjel támogattuk a Napsugár az esőben egyesület szállítási költségeit (minden nap összegyűjtik a környékbeli mozgássérült gyerekeket és az alapítvány székhelyén foglalkoznak velük). A nyár folyamán 5 db különböző hátrányos helyzetű gyerekcsoport táboroztatását támogattuk (9386 RON), ezen kívül besegítettünk a gyerekek utaztatásába, meglátogattuk a táborozókat (mozgássérült, cukorbeteg, szenvedélybeteg családokból származó gyerekek, stb). A felsoroltakon kívül további 7 nonprofit szervezet programját támogattuk (5870 RON), valamint 3 nehézhelyzetbe került magánszemély kapott segítséget (6000 RON). Német önkéntes Udvarhelyi tartózkodásának egy részét finanszírozzuk, aki a Caritas különböző tevékenységeiben vesz részt.

A 2010-es év, számomra legkedvesebb programja, az „Egy boldogabb Karácsonyt" nevet viselte, önkéntesek készítettek süteményeket, amelyeket összegyűjtöttünk és a Caritas munkatársai segítségével magányosan élő rászorulók otthonába jutattuk el, üdvözlőlap kíséretében. (90 lakás)

Tavasszal részt vettünk a Székelyudvarhelyért Közösségi Alapítvány által szervezett „2%-ot Udvarhelynek" elnevezésű kampányban. A befolyó összeget felajánlottuk egy, az év folyamán nehéz helyzetbe került, család számára (1000 RON).

Két alkalommal vállaltunk gazda szervezet szerepet az SZKA által diákoknak meghirdetett programokban, címük Városi Diák Tanács és Művészetek éjszakája. A diákok által az SZKA-nál megpályázott és elnyert összegek elszámolását vállaltuk és valósítottuk meg ezekben a programokban.

Összegyűjtöttük az ösztöndíjasainktól az első félév végi tanulmányi eredményeket, örömmel tapasztaltuk, hogy a 22 középiskolás átlagmédiája

Összefoglalásként: Egyre népszerűbb az alapítvány tevékenysége, ez nagyon jó érzéssel tölt el. Örömmel nyugtáztam, amikor a statisztikai számításokat elvégeztem, hogy a tavalyi évhez képest megkétszereződött a támogatott magánszemélyek és a partnerszervezetek száma. 182 személy részesült kisebb-nagyobb anyagi támogatásban és 32 civilszervezettel működtünk együtt, ezek között volt olyan szervezet, aki anyagi támogatást igényelt de voltak közösen szervezett programjaink is.

Nagyon sok beszámolót és köszönőlevelet kapunk, idézni szeretnék az egyikből

• Köszönöm, hogy lehetőséget adtak, hogy kipróbálhassam, milyen repülni." (Gergely Matild)

Nemes Melinda

Ügyvezető igazgató Székelyudvarhely, 2011. március 5.