Dr. Verestóy Attila Alapítvány 2012-es évi beszámolója

Az alapítvány megalakulása óta támogatja az Orbán alapítvány Bice –Bóca csoportjának napi ebédjét amely ebben az évben 87222 lej volt. Az alapítvány célja: Az értelmileg akadályozott, mozgáskorlátozott és halmozottan sérült gyermekek és fiatalok komplex, átfogó fejlesztése, személyiségformálása. A Központ szolgáltatásaiban részesülő gyerekek nagyrésze (66,66 % vagyis 26 személy) súlyosan akadályozott, középsúlyosan korlátozott (25,6% vagyis 10 gyerek) és enyhe értelmi korlátozott (7,6% vagyis 3 gyerek). Jelenleg 13 gyerek állandó otthona a Központ, és 39 gyerek igényli a szolgáltatásokat.

1

A Pro Autist alapítvány tevékenységét már 2009-ben megismertük, akkor segítettünk nekik egy hordozható fogászati felszerelés megvásárlásában az autisták számára. 2011 áprilisától havonta támogatjuk a felsőboldogfalvi Autista Központ működését havi 800 lejjel, ebben az évben 9600 lej. Az alapítvány célja, hogy szolgáltatásaival autista gyermekek és fiatalok, illetve családjuk életvitelét megkönnyítse.Tevékenségeik: információs bázis kialakítása; szülői tréningek szervezése; autista gyermekek oktatása, nevelése napközis programmal; szakemberek számára szakmai továbbképzés, tanfolyamok szervezése.

2

Civil Nap

Az udvarhelyi civil összefogás erdményeként született az ötlet, azzal a céllal és abban a hitben, hogy együtt gondolkodva, egymás munkáját segítve sokkal hatékonyabban dolgozhatunk a város érdekében. A nap küldetése: felhívni a figyelmet a civil szféra szerepére, az önkéntesség fontosságára és emlékeztetni a lakosságot az adó 2 %nak felajánlására. Fő támogatónk ebben a programban az Udvarhelyi Önkormányzat volt, pályázat útján 5000 lej. A program szakértője Tankó Ágnes, partnereink ebben a programban: Székelyudvarhelyért Közösségi Alapítvány, Caritas Családsegítő szolgálat, Civitas alapítvány, Udvarhelyi Fiatal Fórum, Kinderstart egyesület, Agora. Összesen 168, zömében fiatalkorú és középiskolás önkéntes segítségével megtakarítottuk a Szejke patak és a Nagy Küküllő medrét, a Kerekerdő egy részét, a buszmegállókat, felújítottuk az árvákat befogadó Blanka házat, osztályteremet festettünk ki stb.

3

4

„Az ismeretszerzés ösvényén” nevet viselő programunk keretén belül az Udvarhelyszéki vidéki iskolák diákjainak biztosítottunk lehetőséget a Leonardo Da Vinci zseniális találmányai című kiállítás megtekintésére. Udvarhelyszék 35 vidéki iskolájából összesen 2667 diák utazott az általunk bérelt autóbuszokon Udvarhelyre múzeumot látogatni. Egy olyan közönségréteg jutott így el a kiállításra, amelynek egyébként ez lehetett az első kapcsolata a múzeummal. Ők egy életre szóló élményben részesültek. Az iskolás csoportok időrendi programálását, az utazás megszervezését az alapítvány munkatársai végezték.

5

6

“Kincsünk az egészségünk” elnevzésű programunkat az egészség világnapja tiszteletére indítottuk el 2009-ben. A program az ovódáskorú gyerekeknek szól, és küldetése már ebben a korban felhívni a gyerekek figyelmét az egészség megőrzésének fontosságára. Ebben az évben Szentábrahámban és a hozzátartozó falvak óvódásai voltak a program kedvezményezettjei.

7

“Multimédiás osztályok felszerelésének támogatása” – az első kérelmet ebben a programban 2010-ben iktattuk és a nagyszámú kérelemre való tekintettel a kuratórium úgy döntött, hogy minden negyedévben tudunk támogatást nyújtani egy ilyen osztály felszerelésére. Azóta 12 Udvarhelyi és 2 vidéki elemi iskola osztálytermében tanulhatnak a diákok multimédiás eszközök segítségével. Bethlen Gábor, Orbán Balázs, Móra Ferenc, Tompa László, Fülöp Áron általános iskolák valamint Tamási Áron, Palló Imre, Marin Preda líceum. A programban részvevő tanítók vallják: az oktató-nevelői munka minősége nagymértékben fokozható az informatikai eszközök használatával.

8

“Ifjúsági Üzleti program” – harmadjára voltunk támogatói és társszervezői a magyarországi Calasanctius Traning Program által szervezett programnak, amely középiskolás diákok számára biztosít lehetőséget, hogy egy hét alatt elsajátítsák a gazdasági és üzleti világ működésének alapelveit, közben fejlesszék kommunikációs és problémamegoldó készségüket. A programban 96 diák vett részt, négy szakmai modulban-alap és emeltszintű üzleti tervezés, marketing, média-összesen 14 csapatban dolgoztak a hét során. A modulok résztvevői 6-8 fős csapatban, a hét során egy közös projektmunka elkészítésén dolgoznak, amit a hét zárásaként egy prezentáció és egy csapatverseny keretében mutatnak be egy szakmai zsűri előtt.

9

“A jövő magad vagy!” – az alapítvány legismertebb és legnépszerűbb programja, amiről már nagyon sokat beszéltünk. Büszkén állíthatjuk, hogy az alapítványnak meghatározó szerepe van a Hargita megyei oktatásban. Ötödik alkalommal meghirdetett pályázatunkra 73 középiskolás, 82 egyetemista és 3 kutató kérelem érkezett. A program hitelességét és nemes célját erősíti, hogy újabb támogatókat sikerült bevonni, így 27 középiskolás, 12 egyetemista és 3 kutató kapott ösztöndíjat az idei tanévre. Támogatóink: Junior kft, ABC Impex kft, Szilánk kft, László Constr. Kft, Consensus kft és végül de nem utolsó sorban egy magánszemély aki már második alkalommal támogatja az alapítvány ezen programját. Az ösztöndíjakon kívűl számítógéppel támogattunk egy almási testvérpárt, valamint 37 diák kapott 300 lej értékű iskolakezdési csomagot. Ezen kivűl bentlakási költségek valamint ingázási költségek megtérítésével támogatunk 6 vidéki diákot.

10

Az eredményhirdetés után is tovább kerestük a lehetőséget további pénzalapok összegyűjtésére amivel újabb diákokat tudunk támogatni. Ezért neveztünk be a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány adománygyűjtő akciójára Fuss NEKI!, ahol önkéntesek segítségével sikerült meggyőzni több mint 100 támogatót és összegyűjteni 9230 lejt. Ennek köszönhetően újabb 6 egyetemista diák részesült egyösszegű ösztöndíj támogatásban. Minden évben hangsúlyt fektetünk a jövedelmi adók 2%-ának begyűjtésére is. Az itt összegyűlt összeget is diákok, oktatási programok támogatására fordítjuk.

11

Már második éve támogatjuk a Lőrincz Edit tanárnő által vezetett Székelyudvarhelyi Harmatcseppek szeretetszolgálatot. A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium önkéntes diákjai rendszeresen látogatják a megfáradt szépkorúakat, és természetesen a gyerekek számára is próbálják szebbé varázsolni az ünnepeket. Az alapítványunk jóvoltából mosolyt varázsolnak a lókodi és szombatfalvi öregotthon, valamint a sófalvi gyerekotthon lakói arcára.

12

Intenzív, játékos angolnyelvtanfolyam kicsiknek és nagyoknak –A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közreműködésével, partnerei voltunk a Kinderstart egyesület által, a Rózsa gyerekházban szervezett három hetes angolnyelv-tanfolyamnak, amely keretében amerikai önkéntes diákok angol nyelvet oktattak a diákoknak. A program célja a játékos, interaktív foglalkozások által elsajátítani az angol nyelvet. Több mint 100, 3 és 14 év közötti diák vett részt ebben a programban, amely jó lehetőséget biztosított a tartalmas kikapcsolódásra. Első alkalommal szerveztük meg a Learning Enterprise elnevezésű angolnyelv-tanfolyamot, amelynek terveink szerint lesz folytatása.

13

Egy boldogabb Karácsonyt! – a tavalyi és tavalyelőtti sikeren felbuzdulva újra megszerveztük ezt az akciót a Caritas családsegítő szolgálat segítségével. A program célja, hogy önkénteseink házi készítésű süteményei minél több idős és egyedülálló ember arcára mosolyt varázsoljanak az ünnepek alkalmával. 60 önkéntes kapcsolódott be a programba, 150 drb félkilós süteménycsomagot sikerült összeállítani, amelyből 120-at a Caritas családsegítő szolgálata szállított ki a rászorulóknak, 15-15-öt a Szent Ferenc alapítvány által müködtetett Összefogás ház (Máréfalva) valamint Tamási György szeretet ház (Oroszhegy) gyerekei kapták (80 gyerek). A maradék 2 kg süteményt, a Lélek és fény alapítvány az Újszékelyi szegény gyerekekhez juttatta el.

14

STATISZTIKÁK – KIMUTATÁSOK

Támogatások

Kiosztott támogatások értéke

15

16

17

18

Támogatottak

19

Megjegyzés: 2012-ben a különböző saját és civil partnereinkkel közös programokon keresztül, több mint 5000 ember részesült az alapítvány támogatásában.

Oktatási támogatások

20

A jövő magad vagy!

Pályázók száma

21

Települések száma

22

Támogatott programok

1, Remény alapítvány Csíkszereda – a Karácsonyi ünnepek alkalmából a gyermekotthonokból kikerült és még állami intézményekben élő fiataloknak egy (kb 250 személy) egy családias estét szerveznek. (Támogattuk 1000 lejjel)

2, A Gyergyószentmiklósi Napsugár az esőben alapítványt támogatjuk havi 350 lejjel, ezzel hozzájárulunk a vidéken élő mozgássérült gyerekek napi szállítását az alapítvány székhelyére és haza. (évi 4200 lej)

3, Szent Ferenc egyesület a sérült gyerekekért – Udvarhelyi és környéki mozgássérült gyerekek nappali foglalkoztatójának működését támogattuk 2000 lejjel.

4, Dénes Artúr, egyetemi hallgató a területfejlesztés szakon, alternatív tanulmányi útját támogattuk Miskolcra és Ausztriába 1230 lej.

5, A Heuréka Matematikai tehetséggondozó alapítvány programját támogattuk 2000 lejjel, amelynek keretében Iskolai matematika modellezése-oktató CD-et vásároltak iskolai könyvtárak részére.

6, A Harmonia Cordis egyesület által szervezett V. Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-verseny és kurzust támogattuk 2000 lejjel. Ennek keretében nemzetközi szintű elismertségnek örvendő szakemberek oktatták az érdeklődő fiatalokat.

7, A Gyergyószentmiklósi Biró Csongor, a Kolozsvári Műszaki Egyetem végzős diákja, 7 csoporttársával együtt Memphisben mutatott be egy földrengés biztos elvárásnak és szabványnak megfelelő szerkezetet. Kiutazásukat az alapítvány 2000 lejjel támogatta.

8, Butu Arnold Csaba mozgássérült belföldi és nemzetközi versenyeken való részvételét támogattuk 2000 lejjel.

9, Kurutty Oktatási és Művelődési Társaság (Csíkszentdomokos) célja alternatív tanulási folyamat kifejlesztése Erdélyben – általános műveltségi vetélkedőket szerveznek általános iskolás diákoknak. A megyei szakasz megszervezését támogattuk, most már harmadik alkalommal 1080 lejjel.

10, A Sylvester Dénes egyesület – Kompetencia és tudástranszfer az oktatásban című tudományos konferencia oktatók és hallgatók számára, 1000 lej.

11, Homoródmente Művészetéért alapítvány szervezésében 35. Alkotótábor 1500 lej. Minden évben az alkotásokból kettőt az alapítványnak adományoznak.

12, Szombatfalvi gyerekekért egyesület – bútorfestő kurzus szervezése óvónők számára

13, A Kecseti általános iskola és óvoda gyerekei számára Gyermeknap – Örömnap szervezése 400 lej

14, A Székelykeresztúri Súlyosan Fogyatékos Gyerekek Elhelyező Központjának támogatása gyereknap alkalmából és szüreti bál 1000 lej.

15, Boróka Néptáncegyüttes támogatása a gyerekek néptánc tanítása 200 lej.

16, Csíkszentdomokosi gyerekek Bibliaismereti játékok című versenyen való részvételének támogatása 400 lej.

17, Vitéz Lelkek kulturális egyesület - a színjátszó csoport tábori részvételének támogatása 1000 lej.

18, Harmonia egyesület, Villanytelepi napközi otthon előkészítő csoportjának erdei táboroztatása, környezetnevelési célból 1000 lej.

19, Bonus Pastor alapítvány szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára ajánl programokat. Harmadik alkalommal támogatjuk az ilyen családokból származó gyerekek nyári táboroztatását, 2500 lej.

20, Radó Ferenc Matematikaművelő Társaság - az alapítónk nagyon régi pártfogoltjai. A legjobb matematikusok díjazását támogatjuk minden évben 2000 lej.

21, Cukorbeteg gyerekek és fiatalok egyesülete által szervezett tábort már harmadik éve támogatja az alapítvány. 1600 lej

22, Yuppi Tábormozgalom Egyesület – élményterápiás rekreáció krónikus beteg gyerekek és kamaszok számára 1500 lej.

23, Pro Down alapítvány – Gyöngy Ház program, fogyatékkal élő fiatalok foglalkoztatása, 2000 lej.

24, „Ismerjük meg szülőföldünket” elnevezésű helytörténeti és tájékozódási vetélkedő a Székelyvarsági Kőrősi Csoma Sándor általános iskola szervezésében. 1000 lej

25, Rendszeresen támogatjuk a Lélek és Fény alapítvány, Kinyújtott kezek című programját. Újszékelyi szegény családból származó gyerekeknek szerveznek délutáni foglalkoztató programokat és a börtönben élőknek nyújtanak lelki, anyagi támogatást. 2220 lej

26, Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára – a tánckar megalakulásának 25. Évfordulója – 300 lej.

27, Eszterlánc alapítvány – az Eszterlánc Napközi otthon megrongálódott bútorzatának cseréje – 2430 lej.

28, Kánya Kulturális és Ifjúsági Egyesület – két programját támogattuk Adj király, katonát! csoportos vetélkedő és Kortárs gyermekversek versmondó versenye – 290 lej.

29, Senectas alapítvány – már több alkalommal segítettük őket Karácsonyi és Húsvéti ajándékcsomagokkal a nyugdíjas tömbházakban élő nyugdíjasokat – 2096 lej.