Fundaţia Dr. Verestóy Attila

"Giving is the best communication"

Raport de activitate aprilie 2008 – martie 2009

 

Raport de activitate aprilie 2008 – martie 2009
 

În decembrie 2007, Fondatorul mi-a oferit postul de director executiv a Fundaţiei. Deşi am avut deja experienţă prealabilă în acest domeniu, am considerat această muncă o provocare pe plan profesional. Am înţeles intenţia Fondatorului de a nu copia activitatea altor fundaţii, ci a se remarca prin ipostaza de a oferi tinerilor laolată ajutor financiar şi suport moral. Cu acest gând şi în acest spirit am început să organizăm activităţiile noastre.

Am început activitatea noastră prin a sprijini Fundaţia "Orbán", o fundaţie care încă din anul 2005 a beneficiat de suport de către fondatorul ei ca şi persoană privată. Am preluat noi această activitate şi astfel suportăm costurile meselor calde zilnice pentru 30 de copii din centrul Bice-Bóca, copii care trăiesc cu handicap fizic sau mental. Suma totală a acestei contribuţii de la aprilie 2008 până la martie 2009 este de 40 740 RON.

În mai 2008 am început lansarea proiectului "Tu însuţi eşti viitorul", pregătind formularele de înscriere şi stabilind etapele de desfăşurare. Totodată am pregătit şi propunerile de proiecte în domeniul sănătăţii. Dl senator Verestóy este de mult sponsorul concursurilor organizate de revista de specialitate MATLAP, editată de către Asociaţia de Cultivare a Matematicii "Radó Ferenc". Din 2008 Fundaţia noastră a preluat rolul de sponsor principal, acordând o sumă de 2000 RON pentru premiile decernate participanţilor la concursurile organizate de şi publicate în revista numită mai sus.

În iunie am contribuit cu o sumă de 1960 RON la cheltuielile Fundaţiilor "Tradition" şi "Fundaţia pentru Arta Văii Homorodului" . Între timp am lucrat la editarea site-ului Fundaţiei.

Am organizat o prezentare a Fundaţiei pe 2 iulie, şi în cadrul acestui eveniment am lansat propunerile de proiecte de studiu pentru elevii de liceu şi pentru studenţi, precum şi propunerile de proiecte în cadrul sănătăţii. După această prezentare s-a înviorat activitatea Fundaţiei, un număr mare de aplicanţi ne-au contactat personal, prin telefon sau prin email. S-a acordat prima sumă ca ajutor financiar pentru o fetiţă de 7 ani din Miercurea Ciuc, Vitos Emese. Am contribuit la cheltuielile operaţiei pe creier 5000 RON.

În cursul lunii august am acordat ajutor în domeniul sănătăţii pentru 8 bolnavi în valoare de 16005 RON. Am contribuit şi la cheltuielile căminului pentru vârstnici din Odorheiu Secuiesc, care funcţionează în cadrul Fundaţiei Casa de Bătrâni a Bisericii Reformate cu 3000 RON. Am contribuit cu 1500 RON pentru achiziţioanare de calculatoare în beneficiul Fundaţiei "Gecse Dániel", fundaţie ce se ocupă cu educarea şi reabilitarea copiilor care suferă de autism. Am sponsorizat cu 2000 RON festivitatea care serba 80 de ani de la înfiinţarea corului Bárdos Lajos – Balázs Ferenc. L-am ajutat cu 1530 RON pe Bencze Szabolcs, un student cu o situaţie familiară şi financiară dificilă pentru ca să-şi achite datoriile acumulate în cursul anilor de studii. Am finanţat în colaborare cu Fabrica de Mobilă schimbarea mobilierului în creşa din Odorheiu Secuiesc, în valoare de 5000 RON. Tot în cursul lunii august am elaborat criteriile de punctaj pentru evaluarea proiectelor de studii.

Am preluat pâna la data de 31 august proiectele de studii depuse de către 44 de elevi de liceu şi 49 de studenţi. În prima parte a lunii septembrie a avut loc evaluarea a proiectelor predate. Consiliul Fundaţiei s-a confruntat cu o situaţie dificilă datorită numărului aplicanţilor, care a depăşit cu mult cota burselor accesibile. Înaintea începerii anului şcolar am semnat contractele pentru burse pe un an cu 22 de liceeni şi 11 studenţi, în cadrul proiectului trasferând 9 900 RON în conturile lor, adică suma totală de 99 000 RON până în iulie 2009. Proiectul s-a dovedit a fi unul cu succes pentru toţi care s-au interesat de burse, pentru că în conformitate cu sugestia Fondatorului alţi 58 de elevi au primit pachete pentru începerea şcolii fiecare în valoare de 300 RON, totalizând 17 400 RON. Tot pe parcursul lunii am contribuit cu 4000 RON la cheltuielile medicale necesitate de către 2 persoane bolnave, şi am început finanţarea Fundaţiei „Senectas", asigurând zilnic masă caldă pentru 20 de pensionari din Odorheiu Secuiesc. Cheltuielile repartizate pentru această activitate au ajuns la 15 900 RON în perioada septembrie 2008 – februarie 2009.

În următoarele trei luni am contactat surorile din Ordinul Franciscan din localitate, şi prin cooperare am reuşit să facem rost de un cărucior special pentru un băieţel cu handicap locomotor din satul Dealu. Alţi trei bolnavi au beneficiat de ajutorul nostru în valoare totală de 3 500 RON, am acordat ajutor social în valoare de 500 RON pentru Orbán Balázs, un pensionar din Odorheiu Secuiesc într-o stare materială dezavantajoasă. Cu ajutorul domnului medic primar Dr.Lőrinczi Csaba am facilitat consultanţa medicală efectuată la Institutul de Traumatologie din Budapesta în favoarea unui tânăr din Lunca de Jos, care a suferit un accident de muncă.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă am oferit cadouri pentru acei nevoiaşi, care au ajuns într-o stare materială sărăcăcioasă datorită pierderii unui membru de familie. În cadrul programului intitulat „Un Crăciun mai fericit", András Enikő din Lueta a primit 1 000 RON, Kolozsvári Tünde din Goagiu a primit 1 000 RON, iar Ferencz Zita şi Zsombori Ildikó din Odorheiu Secuiesc au primit câte 500-500 RON. Pentru a acorda ajutor Fundaţiei „Speranţa" din Miercurea Ciuc, am contribuit cu 500 RON în organizarea sărbătorilor de Crăciun pentru tinerii orfani din centrul de plasament. Şi ceea ce este de o mare importanţă pentru noi: pe lângă ajutorul financiar oferit ne-am străduit să susţinem un contact permanent cu persoanele care s-au bucurat de suportul nostru, să urmărim viitorul lor. În prima parte a anului 2009 încă 9 persoane au beneficiat de ajutor în domeniul sănătăţii în valoare de 14500 RON, şi am încercat să domolim cu un ajutor de 2000 RON necazurile unei familii din Miercurea Ciuc, în care două persoane (nevastă şi soţ) trăiesc cu handicap fizic. Este în curs de desfăşurare monitorizarea bolnavilor cu hemofilie din zona Odorheiu Secuiesc, în vederea procurării truselor şi medicamentelor pentru situaţii de urgenţe.

De la bursierii noştri am primit copiile carnetelor de elevi, şi am constatat că avem doi elevi de liceu care au zece pe linie, iar media generală este de 9,38.

De câteva săptămâni am luat legătura cu Fundaţia Comunitară din Odorheiu Secuiesc, şi am participat în programul lor de intitulat „Trebuie să ştii cum să organizezi". Cu ajutorul fundaţiei menţionate şi în parteneriat cu Fundaţia „Bibliofil" ajutăm acele 7 eleve, care s-au oferit be bază de voluntariat pentru organizarea proiectului „Filmkalauz". Proiectul are o valoare totală de 1850 USD, şi un parcurs de desfăşurare de 3 luni înre 17 martie – 17 iunie.

Rezumând: de ajutorul acordat de noi au beneficiat 121 de persoane fizice şi 9 fundaţii sau asociaţii, sponsorizălie pe parcursul unui an calendaristic însuşind suma finală de 209119 RON. În această perioadă fondatorul a donat Fundaţiei 187700 RON, pe lângă capitalul social.

Numărul persoanelor ajutorate a fost depăşit de numărul celor care ne-au cerut suportul, dar din păcate nu avem posibilitatea de a acorda ajutor tuturor. Din acest motiv nu am avut ocazia să oferim suport celor care s-au prezentat din alet judeţe, sau în acele cazuri particulare, când a fost posibilă intervenţia Casei de Asigurări de Sănătate. În ultima şedinţă Consiliul Fundaţiei a decis să acorde suport pentru încă două programe: sponsorizăm cu fructe şi legume în valoare de 500 RON programul „Gândeşte-te sănătos" organizat de Grădiniţa de Copii „Ficánka" şi acordăm ajutor financiar în privinţa organizării în aprilie la Odorheiu Secuiesc a Olimpiadei Naţionale de Limba şi Literatura Maghiară „Mikes Kelemen".

„Mulţi sunt, care au nevoie de ajutor şi de spirjin, iar soarta mi-a rezervat un privilegiu: de a-i ajuta" – a spus domnul senator Verestóy cu ocazia prezentării Fundaţiei. Deja din perspectiva unui an avem şi noi speranţa că ajutorul acordat de noi a ajuns în timp util acolo unde era cea mai mare nevoie de el, şi am reuşit să oferim un sprijin binevenit şi important

Please publish modules in offcanvas position.

In partnership with pixobit.eu