Kirándulás Csíkszentdomokosra
Önkéntesek díjazása
Ösztöndíjátadás 2018
Fog ez menni, segítünk! (románóra)
Egy boldogabb Karácsonyt! 2014
Fuss Neki! 2014

Programjaink

Alapítványunk június 13-án pályázatot hirdetett „Márton Áron – az egyházi vezető és az ember” nevet viselő programra, Udvarhelyszék V-VIII osztályos diákjainak.

Célja: Márton Áron rendületlen hite, kitartása, közösségéért vállalt felelősségtudata példaértékű kell legyen a mai gyerekek számára.

A diákvetélkedőnek két témája volt:

- Találkozás a püspökkel

- Mit üzen a püspök a mai gyerekeknek

A megfogalmazott üzeneteket szeptember 30-ig vártuk postacímünkre. Felhívásunkra 22 diák jelentkezett.

Az üzenetek megfogalmazóit és vallástanáraikat, valamint az alsósófalvi és felsősófalvi Szent Ferenc otthonba járó gyerekek egy részét, egész napos jutalomkirándulásra vittük Csíkszentdomokosra 2018. november 10-én. Meglátogattuk a Márton Áron püspök emlékére létrehozott múzeumot, ahol a korosztályoknak megfelelő élmény dús tárlatvezetésben volt részünk. Majd megnéztük a központban található mellszobrot, a római katolikus templomot és a Guzsalyas (táj) házat, ahol régi népi mesterségek bemutatására került sor. Megkóstoltuk a helyben sült házi kenyeret és gyógynövény teát fogyasztottunk.

A program eredménye: A gyerekek az egyházi vezető életútja kapcsán, betekintést nyertek a XX. század eleji erdélyi parasztcsaládok mindennapjaiba, a háborús időszak nehézségeibe és hallhattak a kommunista rendszer zsarnokságairól.

Ez a program útmutatásul szolgál a gyerekeknek, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért, ne féljenek a munkától, ők is tegyenek, azért a közösségért, amelynek tagjai.

A jelenlegi V-VIII osztályos gyerekek a digitális világ kezdetén születtek, amit a technikai eszközök és az internet rohamszerű fejlődése jellemzett. Ez a program megteremtette a lehetőséget a közös kirándulásra, a személyes élmények gyűjtésére, hozzájárult az öntudatuk erősítéséhez.

A programot a Communitas Alapítvány és az RMDSZ támogatta.

Szerződéskötés az ösztöndíjasokkal

A jövő magad vagy! Ezt a nevet adtuk 2008-ban a frissen bejegyzett alapítvány, júniusban útjára indított ösztöndíjprogramjának. 10 év telt el azóta, és sok minden történt az alapítvány életében, egy évtized mely tele volt eseményekkel, programokkal, támogatásokkal és segítségnyújtással.

Igyekeztünk akkor és ott segíteni, ahol a legnagyobb szükség volt ránk. Az idősek, betegek, mozgássérültek mellett több száz diák sorsát egyengette az alapítvány, segített álmaikat valóra váltani, hinni abban, hogy a kemény munkának meglesz a gyümölcse.

Ez a XI. generáció, aki ösztöndíjban részesül és az első, aki nem személyesen a szenátor úrtól veszi át az első havi támogatást. Ez az esemény minden évben örömet jelentett neki, egyik szerződéskötés alkalmával így fogalmazott: „Ez egy olyan tanév kezdete, ahol sorsunk egymásba fonódott: nagyszerű dolog érezni, hogy ennyi ember sorsával közös rövid földi kis létem.”