Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

„Örülök annak, hogy szegényebb fiataloknak is lehetőségük van érvényesülni”

torok_adel

Az én nevem Béres Szabolcs, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 5. éves hallgatója vagyok, az Általános Orvosi karon. Csíkszeredában születtem, és Csíkszentmiklóson nevelkedtem. Ott jártam általános iskolába, majd a középiskolát a Márton Áron Gimnáziumban folytattam, és 2009-ben kezdtem az egyetemi éveimet. Édesanyám, Béres Éva, jelenleg Csíkcsicsóban dolgozik. A testvérem, Cseke Lejla, Csíkszeredában tanul, most 12.-es a Johannes Kájoni líceumban. Édesapám, Cseke József, amikor 10 éves voltam úgy döntött, hogy nem akar velünk élni tovább, és elvált. A jövőbeli terveim, hogy a kardiológiával szeretnék foglalkozni, azon belül is az intervencióval, és jó lenne Csíkba létrehozni egy intervenciós kardiológia központot. De ez még sok időbe és befektetésbe fog kerülni.

K: Miért pont kardiológiára szeretnél szakosodni?

Béres Szabolcs: Sokat gondolkoztam, hogy mire szakosodjak szívsebészetre vagy kardiológiára. Végül úgy döntöttem, hogy az infarktusos betegek többen vannak, ezeken szeretnék segíteni, mint intervenciós kardiológus.

K: Mi is ez pontosan?

Béres Szabolcs: Az a szakterület, amelyben egy artérián keresztül, egy katéterrel felmennek a szívkoszorúerekig, és kontrasztanyag meg röntgen segítségével megnézik, hogy hol van az akadály és azt megszüntetik.

K: Erre a szakra szerintem nem csak itthon, hanem külföldön is van igény. Miért maradsz mégis itthon? Figyelembe véve az orvosok kivándorlását, mi tart itthon?

Béres Szabolcs: Úgy gondolom, hogy a pénz nem minden. Itthon is lehet boldogulni, igaz kicsit nehezebben, de legalább a saját nemzetemmel tudok majd foglalkozni. Régebben nekem is megfordult a fejemben, hogy ha elvégzem az egyetemet, akkor külföldön keresek állást, de ahogy nőttem rájöttem, ha mindenki elmegy, akkor ki fogja az itthoni szegény székely embereket meggyógyítani? Én úgy érzem, hogy ide tartozom, kötelességemnek tartom, hogy itthon maradjak.

K: Mi volt a véleménye a családodnak arról, hogy orvos szeretnél lenni?

Béres Szabolcs: Mióta az eszemet tudom mindig orvos szerettem volna lenni, ez volt az egyetlen álmom, máson nem is gondolkoztam. Amikor végeztem a liciben, megkérdezte édesanyám, hogy biztosan ezt akarom? Meg fogom bírni? Én határozottan azt mondtam neki, hogy ne aggódj anyu, menni fog, nem lesz baj. Sokan mondták, hogy nehéz az orvosi egyetem, nem biztos sikerülni fog, és hogy oda sok pénz kell, de én mindig bíztam Istenben, azt tartottam, hogy úgyis kialakul.

K: Tartod édesapáddal a kapcsolatot? Tudja, hogy orvos lesz belőled?

Béres Szabolcs: Tudja, amíg kisebb voltam elég sokszor találkoztunk, most már ritkábban. Az igazság az, hogy nagyon régen nem beszéltem vele. Kb. két éve ő sem nagyon keres, meg aztán én sem őt. Ő is Csíkszeredában él, kamionsofőrként dolgozik. Tíz éves voltam, amikor elváltak a szüleim. Az okát nem tudom, azt mondták, hogy nem működött. Nagytatám pótolta édesapám, ő volt a példaképem, nagyon sokat tanultam tőle. Négy éves korom óta a nagyszüleim neveltek fel, nehéz volt megérteni, hogy miért történt mindez. A válás két emberen múlik, ha nincs összhang csak veszekedés, akkor jobb, ha elválnak az emberek, ezt megértem. Azt viszont nem, hogy válás után a gyerekek elhanyagolódnak, legalább egy héten egyszer nem keresik őket, nem törődnek velük. Én ezt hiányoltam aputól. Van egy féltestvérem, vele havonta egyszer beszélünk telefonon. Ő a húgommal is tartja a kapcsolatot.

K: Ezek ellenére orvosi egyetemet végzel, és sikerült megálld a helyed…

Béres Szabolcs: Eléggé nehéz volt idáig eljutnom, bár a tanulással nem volt gond és mindig akadt egy alapítvány, aki az anyagiakban segített. Nagyon hálás vagyok a Verestóy Alapítványnak is, mert anyagilag sikerült általa egyenesbe jönnöm. Most pályáztam másodszorra, és ismét sikerült megkapnom. Többek között az alapítvány is közrejátszott abban a döntésemben, hogy itthon tervezem a jövőmet. Örülök annak, hogy szegényebb fiataloknak is lehetőségük van érvényesülni. És hát ez a segítség nem felejtődik el…


„Önálló vagyok, és ezt az alapítványnak köszönhetem…”

biro_szilard

Biró Szilárdnak hívnak, a család második gyerekeként születtem. Székelyudvarhelyen nőttem fel és ott is végeztem tanulmányaimat. Jelenleg a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ötödéves általános orvostan hallgatója vagyok.

 

K: Biztos sokan megkérdezik, de miért pont orvosi?

Biró Szilárd: Mert nem tudtam volna más szakmát elképzelni magamnak. Már általános iskola óta a biológia volt a figyelmem középpontjába, nagyon szerettem.

K: Mondhatni gyerekkori álomnak is?

Biró Szilárd: Talán igen. Már akkor terveztem, hogy majd a középiskolát a Tamásiba fogom járni természettudományok profilon, és onnan pedig tovább itt Vásárhelyen akarom folytatni.

K: És ha elvégzed az egyetemet?

Biró Szilárd: Fontolgatom, hogy otthon kamatoztatnám tudásomat, Udvarhelyen. Előtte természetesen a rezi évek alatt mindenképp szeretnék pár évet Vásárhelyen maradni, mert ott szakmailag kicsi többet láthat az ember.

K: Háziorvos, vagy szakorvos szeretnél lenni?

Biró Szilárd: Erre is megvan a tervem. A kórbonctan és a kardiológia fele kacsintgatok, de ez természetesen még változhat. A kardiológia, ami pontosabban a szívvel és az érrendszerrel foglalkozik, de ez utóbbi már kezd önálló szakterületté válni. Ez maga az egyetemi oktatás alatt keltette fel a figyelmem, a kórbonctan pedig egyik nyári gyakorlaton tetszett meg, amikor otthon gyakorlatoztam Fehér doktor úrnál. Lényegében a halál okának a megállapításával és szövetminták elemzésével foglalkozik.

K: Hát mindenképp érdekesnek ígérkezik mindkettő. Hány éved van hátra, míg elvégzed az alapképzést?

Biró Szilárd: Mint mondtam, most ötödéves vagyok, ezt leszámítva még egy évem van hátra az egyetemből és utána szakosodom. Még vár rám egy pár év.

K: Határozott egyéniségnek tűnsz. Sose inogtál meg abban, hogy orvos akarsz lenni?

Biró Szilárd: Bizonyos dolgokban az is vagyok, de volt tizenegyedik osztályba olyan pillanat, amikor elkezdtük az iskolát és még emlékszem, hogy az idegrendszerrel kezdtük. Akkor kicsit megijedtem, mert már nem tűnt olyan egyszerűnek. De idővel és kis tanulással rájöttem, hogy megy ez nekem és nem lesz gond. Persze így utólag visszagondolva egyszerűnek és szépnek tűnik minden először, meg idillinek, de azért sok munka van benne. Meg persze tanulás.

K: Szüleid gondolom örültek, hogy egy ilyen komoly szakmának szenteled az életed…

Biró Szilárd: Hát, anyum talán jobban félt az egésztől, mint én. Mindig azt hajtogatta, hogy nem értek a végére soha. Persze büszke rám, csak egyszerűen tartott tőle egy kicsit, leginkább az anyagiak miatt. Rólam azt kell tudni, hogy édesapám elhunyt 2004-ben, azóta pedig ő nevel minket, engem és a testvéremet, aki nagyobb nálam 2 évvel. Jelenleg doktori képzését végzi fizika szakon.

K: Akkor tényleg igazán büszke lehet édesanyátok. Egyetem mellett mit csinálsz szívesen? Jut időd kikapcsolódásra?

Biró Szilárd: Arra jut az embernek, amire időt szakit- nekem ez a mottóm. Persze szoktam bulizni, olykor kirándulni, fesztiválozni, Tusványosra járni. szeretek focizni, rendszeresen játszom Farkaslakán vasárnaponként, a körzeti fociban. Van barátnőm, ha tehetem, vele töltöm a szabadidőm, vagy a barátokkal, szóval nem unatkozom.

K: Hányadszorra pályázol az alapítvány ösztöndíjára? Mit köszönhetsz a pályázat elbírálóinak?

Biró Szilárd: Én már 5-6 alkalommal pályáztam, legelőször tizenkettedikes voltam. Ezzel együtt 3. alkalommal kaptam támogatást tőlük. Mint mindenki, az anyagi hátteret köszönhetem elsősorban, aminek köszönhetően itt tanulni tudok és befejezhetem ezt az évet is. Nem kell búsuljam, hogy esetleg honnan lesz elég pénzem, édesanyám se kell ez miatt aggódjon. Ami pedig a legjobban tetszik, hogy önálló vagyok. Fenn tudom magam tartani belőle és mindezt az alapítványnak köszönhetem.


„Nem tudom elégszer megköszönni...”

torok_adel

Török Adél vagyok, Székelyudvarhelyen születtem 1992 február 29-én. A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumba végeztem, matematika-informatika szakon. Most harmadéves vagyok az agrármérnöki szakon, Kolozsváron. Zöldség és gyümölcstermesztéssel szeretnék foglalkozni, ha elvégzem az egyetemet.

K: Ez egy elég tág fogalom, mármint az agrármérnöki szak. Az alapképzésen belül mindenből tanultok egy szeletet, az állattenyésztéstől a gyümölcs és növénytermesztésig, vagy szakosodnotok kell?

Török Adél: Ez a szak magába foglalja az állattenyésztés tipológiáját, vagy pályázatok írását gépekre, állatokra, épületek építésére, föld és tejtámogatásokra, stb. Nem kell szakosodni, mert mindenből tanulunk egy keveset. Mindent magába foglal.

K: Nem egy lányos szakma, miért választottad ezt?

Török Adél: Gyerekkoromba minden hétvégét és vakációt Kányádba, a nagyszüleimnél töltöttem. Megszerettem az állatokat és a kertészkedést. Mindig is vonzott ez a téma, eldöntöttem, hogy mérnök leszek. Úgy gondoltam, és gondolom most is, hogy ez a szak, ami tényleg megéri, hogy eljöjjek otthonról, és amiből meg tudok élni.

K: Mennyire van igény az agrármérnökökre itthon? Könnyen el lehet helyezkedni ezzel a szakkal?

Török Adél: Én úgy gondolom, hogy egyre nagyobb igény lesz, mert külföldön már egy földet se szánthatsz meg, ha nincs diplomád. Ha nem kapok munkahelyet az egyetem elvégzése után, akkor otthon termesztek. A testvérem állattenyésztéssel foglalkozik, szeretnék társulni, és bővíteni a vállalkozást.

K: Elég zsúfolt lehet az órarended, gondolom. Jut időd másra is egyetem mellett?

Török Adél: Hát nagyon nincs időm semmi másra, reggel nyolctól egyetemen vagyok délután négy, vagy hat óráig. Amikor csak tehetem, megyek haza hétvégenként. Nagyon honvágyas vagyok. Itt a hét nagyon gyorsan eltelik, de a hétvége nehezebb. Főleg így ősszel, mert tudom, hogy nagyon sok munka van otthon. . Kiveszem a részem a gyümölcsök és zöldségek betakarításából, és a veteményesek felásásából.

K: Említetted, hogy a testvéred is vállalkozik. Gyakran szoktál nála is tevékenykedni?

Török Adél: Persze, amikor haza megyek, péntektől vasárnapig ott vagyok. Mindig vicces megjegyzéseket tesznek, hogy „Így jó lesz-e, mérnökasszony?”, vagy „Megfelel-e, így kell-e csinálni?”

K: Mi volt a szüleid véleménye, amikor egyetemre jelentkeztél? Támogattak, nem próbáltak valami lányosabb szak felé terelgetni?

Török Adél: Tizenhárom évesen elveszítettem édesapámat. Édesanyám támogat mindenben, ahogy tud, ő is nagyon szeret kertészkedni. Két testvérem van, egyik 11, másik 9 évvel idősebb. Nekik már családjuk és gyerekeik vannak. Nagyon nehéz lenne egyetemet végezni az ösztöndíj nélkül, épp ezért nem tudom elégszer megköszönni, mennyire sokat számít az, hogy tudom fedezni az ittlétemet. Sok gondot vett le anyukám válláról, és az enyémről is. Nagyon hálás vagyok ezért. Idén második éve, hogy kapom az ösztöndíjat. Nekem az egyetem nagyon sokat jelent, fő célom, hogy lediplomázzak.


Please publish modules in offcanvas position.