Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

„Lehetővé tették, hogy befejezzem az egyetemet…”

szocs_emoke_katalin

Szőcs Emőke Katalin vagyok, jelenleg a Babes-Bolyai Tudományegyetem Matematika- Informatika karának információmérnöki szakán tanulok, idéntől lettem 4. éves, azaz végzős. Az eddigi években tanulmányi ösztöndíjban részesültem az egyetem részéről, azonban a múlt félévben májbetegség miatt nem tudtam órákra járni, ami következményeként nem kaptam meg a tanulmányi ösztöndíjat. Ebből az ösztöndíjból tartottam fent magam Kolozsváron, a szüleim csak nagyon keveset kellett segítsenek.

K.: Mi vonzott az informatikában? Miért ezt választottad?

Szőcs Emőke-Katalin: Matematika - Informatikát végeztem középiskolában, azért döntöttem az informatika mellett, mert nagy kihívásnak tartottam, mivel nem egy lányos szakma. Egyáltalán nem voltam a jók között a középiskolában, de ez egyetemen megváltozott. Itt fel tudom venni a versenyt, úgy érzem, jól döntöttem. Nagyon szeretem, amit csinálok.

K.: Mi lehetsz, ha elvégzed ezt a szakot?

Szőcs Emőke-Katalin: Informatikus, szoftverfejlesztő, web fejlesztő. Bármi, ami programozással és programtervezéssel kapcsolatos.

K.: Te melyiket szeretnéd tovább művelni egyetem után? Van már konkrét terved?

Szőcs Emőke-Katalin: Ha befejezem az alapképzést mindenképp szeretnék mesterképzésre iratkozni, természetesen közbe dolgoznék. Egyelőre a web fejlesztés illetve az okostelefon-programozás vonz.

K.: Mennyire van kereslet ezekre, könnyen el tudsz majd helyezkedni?

Szőcs Emőke-Katalin: Úgy gondolom, nagy a kereslet az informatikusok iránt, szóval szerintem el fogok tudni helyezkedni, rögtön az egyetem elvégzése után.

K.: A kötelező szakmai gyakorlaton már dolgoztál egy cégnél, ha jól tudom, itt Kolozsváron. De voltál már külföldre is az Erasmus programmal…

Szőcs Emőke-Katalin: A tavaly az Erasmus ösztöndíj program keretein belül Budapesten dolgoztam 3 hónapot, a Nokia Siemens Networks Kft. -nél, idén nyáron pedig közel két hónapot a kolozsvári Codespring LLC -nél. Mindkét helyen más programozási nyelvekben és technológiákban szereztem tapasztalatot, és rengeteget tanultam. A szakmai gyakorlaton egyébként 6 hét lett volna kötelező, 3 hét első félévben és 3 hét az idén, de úgy gondoltam, hogy megéri feláldozni a vakációt, ha kikerülök az egyetemről és állást keresek, tudjak szakmai tapasztalatot felmutatni.

K.: Hányadik alkalommal pályázol a Verestóy Attila Alapítvány tanulmányi ösztöndíjra?

Szőcs Emőke-Katalin: Most pályázom a második alkalommal, legutóbb azért nem kaptam meg középiskolában, mert megkaptam a Dinu Patriciu Alapítvány támogatását.

K.: Mit csinálsz egyetem mellett?

Szőcs Emőke-Katalin: Nem nagyon van időm bármilyen más tevékenységet folytatni, az órák és a házi feladatok mellett. Múlt félévben részt vettem egy képzésen, a Codespring LLC-nél, ahol Java technológiákról tartottak előadásokat. Szóval sok időmet elveszi az egyetem és az ezzel kapcsolatos dolgok.

K.: Végezetül, mit jelent neked ez az ösztöndíj? Mit köszönhetsz a pályázat elbírálóinak?

Szőcs Emőke-Katalin: Idén kezdte a középiskolát a húgom, és mivel nem kaptam meg a tanulmányi ösztöndíjat, a Verestóy Attila Alapítvány ösztöndíja mentett meg minket attól, hogy valamelyikünknek halasztania kelljen egy évet a tanulmányait.. Szeretném megköszönni a támogatást, mellyel lehetővé tették, hogy befejezzem az egyetemet és a húgomnak sem kell kihagynia egy évet sem.

Please publish modules in offcanvas position.