Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

szentpalidalma

Erdélyi Erika vagyok, nemrég lettem 16 éves, Gyimesfelsőlokon lakom, két lánytestvérem van, egy két éves energiabomba és egy 24 éves, aki mindig mindenben támogat engem.  Csíkszeredában, a Márton Áron Gimnáziumban tanulok, matematika-informatika szakon. Hétköznap nagynénémnél lakom, csak hétvégén jövök haza Gyimesfelsőlokra.

Mi a hobbid? Mit szeretsz csinálni szabadidődben? Írtad, hogy kézilabdázol, jársz ifjúsági hittanra, kérlek, kicsit mesélj erről nekünk 

Mai napig járok kézilabdázni, bár nem annyira gyakran. A helyi ifjúsági hittanra sajnos már nem tudok járni a vonatok menetrendje miatt, sosem érek haza időben, de szerencsére az iskolámban is van ifjúsági hittancsoport, ahová az első perctől járok. Nagyon szeretek oda járni, sok barátot szereztem ott, akikkel megoszthatok bármit, és már az elején azt éreztem, hogy tartozom valahová.  

Az egyik új osztálytársam által, új hobbira tettem szert, ami nem más, mint a mászás. Csíkszeredában van egy kis terem, oda járunk hetente 1-2 alkalommal. Nem sokszor mozdulok ki otthonról, ezért jól esik némi testmozgás.

 

Az álmod az, hogy csillagász lehess, miért éppen csillagász?

Még mindig nagy álmom az, hogy csillagász lehessek, még mindig vonz az ismeretlen. Az új iskolával új lehetőségek nyíltak meg előttem. Az első héten felkerestem a földrajztanárnőmet azzal a kérdéssel, hogy van-e lehetőség pluszfoglalkozásra csillagászati téren. Örömmel hallottam, hogy az iskolának van csillagász-szakköre, amit az iskola egyik fizika tanára, Péli Bálint vezet. Rögvest fel is kerestem, és azóta a csillagász-szakkör tagja vagyok. Sok új dolgot tanultam, és ami a legjobb teleszkóppal vizsgálhattam az eget, közelebbről láthattam a Holdat, annak krátereit és terminátor-vonalát. Egyre nagyobb “szelet” jut nekem a csillagászatból, így az álom, egyre inkább céllá alakul át.

Ahogyan fogalmaztál a bemutatkozódban: „egyszer majd ott szerepel a nevem a történelemkönyvekben Galileo Galilei és Stephen Hawking mellett”- mivel szeretnéd ezt elérni, van már konkrét terved ezzel kapcsolatban?

16 évesen Newton tudta, hogy ő fogja megalkotni a mechanika alaptörvényeit? Einstein tudta, hogy ő lesz a relativitáselméletek atyja? Egyik nagy tudós sem tudta, hogy mit fog elérni az életben, én sem tudom. Azt sem tudom elérem-e a célom, csak egyet tudok, mindent megteszek, ami tőlem telik. 

Mit jelent számodra az önkéntesség?

A bemutatkozóban a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót hoztam fel példaként, mivel szerintem az tükrözi igazán az önkéntesség erejét. Idén szerettem volna önkéntes lenni, de sajnos lekéstem róla. Számomra az önkéntesség az önzetlenség szimbóluma, egy kis jó a rengeteg rossz között.

Miben segített neked az ösztöndíj?

Az ösztöndíj segített nekem. hogy fedezni tudjam a lakás költségeinek felét, ezzel kissé levenni a terhet a szüleim válláról. Az ösztöndíj többi részét ételre és tanszerre költöttem, így is megkönnyítve a szüleim dolgát.

Üzeneted az alapítványnak

Az üzenetem az alapítványnak az, hogy amit tesznek, az nem csak az emberek segítése, hanem a jövő formálása is.  A jövő, maga a fiatal generáció, ezzel, hogy az alapítvány támogatja a fiatalokat, esélyt ad, hogy a társadalom egy értékes tagjává váljunk, hogy többet adjunk az emberiségnek, hogy szebb jövőt alkossunk. Számomra az alapítvány olyan, mint a mesékben a jó tündér, aki önzetlenül segít.

 

 

szentpalidalma

Szentpáli Dalma vagyok, hatod éves orvostanhallgató a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Firtosmartonosban élek szüleimmel és testvéremmel, aki a Petru Maior Egyetem másod éves jogi hallgatója. 

Miért döntöttél úgy, hogy orvosnak fogsz tanulni?

Már kisgyerekkorom óta az volt az álmom, hogy orvos lehessek. Az igazi okát én sem tudom. Mindig fontosnak tartottam a segítségnyújtást és úgy érzem, hogy az orvosi szakma pont erről szól, hogy törődj más emberekkel és segíts rajtuk egy jobb élet reményében. 

Mi a legfőbb álmod? Mik a terveid a jövőre nézve?

Hát a legfőbb álmom jelenleg, hogy sikeresen elvégezzem az utolsó évet, és majd egy sikeres rezidens vizsga után itthon találjak munkahelyet, mivel nem szeretnék külföldön dolgozni. Számomra nagyon fontos a család, talán ez a legfőbb ok, amiért nem szeretnék más országban élni.

Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Nagyon fontosak számomra a barátaim, éppen ezért a szabadidőm nagy részét velük töltöm, próbálom kihasználni az utolsó egyetemi év minden lehetőségét. 

Megtudhattuk rólad, hogy önkéntes voltál a Kálvin János Idősek Otthonában. Mesélj erről!

Önkéntesség alatt az ott élő emberek testi és lelki egészségével foglalkoztunk. Feladataink közé tartozott a mindennapi vérnyomásmérés, vércukorszint mérés, a gyógyszerek előkészítése és kiosztása, emellett nagyon sokat beszélgettünk a betegekkel, azt hiszem ez volt a legjobb terápia a számukra.

Miért fontos szerinted az önkéntesség?

Az önkéntességet egy nagyszerű lehetőségnek tartom, mivel nem csak megtapasztalod az önzetlen segítségnyújtást, de tapasztalat szerzés szempontjából is egy nagyon jó lehetőség, amit a későbbiekben kamatoztatni lehet szakmai téren.  

Mit jelent számodra az alapítvány ösztöndíjasának lenni? Miben segít neked?

Egy nagy lehetőséget, egy biztos anyagi hátteret jelent, hiszen nagyon nehéz a szülőknek egyszerű körülményekből két gyereknek biztosítani a tovább tanulás lehetőségét.

Üzenet az alapítványnak:

Nagyon hálás vagyok az ösztöndíjért az alapítványnak. Jó tudni, hogy vannak még ilyen segítőkész emberek, akik hisznek bennünk és segítenek céljaink elérésében. Remélem, méltók leszünk erre a segítségre és a jövőben majd mi is segíthetünk olyan gyerekeken, akiknek anyagi segítségre lesz szükségük a tovább tanuláshoz. 

 

Józsa Máté vagyok, Székelyudvarhelyen születtem, középiskolát is itt végeztem a Tamási Áron elméleti líceumban, matematika-informatika osztályban. Jelenleg 1. éves egyetemista vagyok a kolozsvári Babeş-Bólyai Tudományegyetem fizika szakán. Mivel a matek és a fizika voltak az erősségeim a középiskolás évek alatt, ezért választottam ezt a területet. A családban én vagyok a legnagyobb fiú, két öcsémmel és édesanyámmal élünk együtt.                     

Nagyon változatos az érdeklődési köröd (rajz, sport…). Mesélj erről!

Már napközis koromtól érdekel a rajz, nagyon kicsi koromtól különböző pályázatokra küldte be az óvónő a rajzaimat majd ez később is folytatódott. Másodikos koromtól jelentkeztem a Cimbora házba rajz körre, aztán egészen 10.-es koromig aktívan tagja voltam. Közben ugyancsak a Cimboraház keretében az informatika szakkörön is részt vettem rajzversenyeken. Rajzosként különböző helyszínű táborokba jártam, ahol sok új technikát elsajátítottam. Atlétikázni szintén kb. másodikos koromban kezdtem és azt is legalább annyi ideig folytattam, mint a rajzot. Ezt is nagyon szerettem, mert ezáltal szintén sok helyre eljutottam és ezen kívül nagyon jó kikapcsolódás volt délutánonként. Azért szeretem a sportot, mert kicsit közben kikapcsolod az agyad, másra koncentrálsz és miután kifárasztom magam sokkal frissebbnek érzem magam, bármi jobban megy, pl. a tanulás.

Ezeken kívül mivel foglalkozol szabadidődben?

Egyik leggyakoribb szabadidős elfoglaltságom a biciklizés (egyik legsikeresebb túrám alkalmával, az egyik barátommal Udvarhelyről a Gyilkos-tót jártuk meg, kb. 200 km), ezen kívül gyakran úszok, pingpongozok és filmeket nézek.

A középiskolás évek alatt sok versenyen vettél részt, hogyan élted meg ezeket? Mi a legjobb egy versenyben?

 A verseny egyik legjobb része a versenyre való készülés. Ezalatt speciális feladatokból készülünk, olyant kapunk, amire órán nem kerülne sor és mindez úgy történik, hogy bizonyos tanórákról mentesülünk. Persze a sikeres eredmények azzal a jó érzéssel töltenek el, hogy érdemes tanulni.

Szereted a matematikát, fizikát. Most már az egyetemen is fizikusnak fogsz tanulni. Milyen elképzeléseid, terveid vannak ezzel kapcsolatosan?

Szeretnék minél hamarabb bekerülni egy kutatócsoportba, érdekesnek találnám kutatással foglalkozni. Jó lenne minél több diákok közti fizika vetélkedőn, előadáson részt venni és egy csomó érdekes dolgot megtanulni. Próbálom a tudásszomjamat csillapítani.

Mi az álmod?

El tudnám magam képzelni egy egyetemi tanárként, aki a tanítás mellett kutat, cikkeket ír és a szabadidejében sportol, világot jár.        

Többször is voltál önkéntes. Mit jelent számodra az önkéntesség? Szerinted miért fontos?

Jólesik segíteni másokon. Az ember társas lény. Ha a társai jól érzik magukat, ő is jól érzi magát.

Mit jelent számodra az alapítvány ösztöndíjasának lenni?

Édesanyám egyedül nevel 3-unkat és ezért képtelen lenne fizetni a Kolozsváron tartózkodásomat (bentlakás, étkezés, utazás). Az ösztöndíjnak köszönhetem, hogy továbbtanulhatok, tehát nagyon hálás vagyok.

Üzenet az alapítványnak:

Még nem tudhatom, mit tudok megvalósítani az elképzeléseimből. Viszont az alapítvány támogatásával úgy tudom végigjárni az utamat, hogy közben nem tornyosul felettem a mindennapi kiadások gondja. Hálás köszönet ezért és remélem, úgy tudom majd kamatoztatni ezt a támogatást, hogy idővel továbbadhassam.

 

Please publish modules in offcanvas position.