Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

„Önálló vagyok, és ezt az alapítványnak köszönhetem…”

biro_szilard

Biró Szilárdnak hívnak, a család második gyerekeként születtem. Székelyudvarhelyen nőttem fel és ott is végeztem tanulmányaimat. Jelenleg a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ötödéves általános orvostan hallgatója vagyok.

 

K: Biztos sokan megkérdezik, de miért pont orvosi?

Biró Szilárd: Mert nem tudtam volna más szakmát elképzelni magamnak. Már általános iskola óta a biológia volt a figyelmem középpontjába, nagyon szerettem.

K: Mondhatni gyerekkori álomnak is?

Biró Szilárd: Talán igen. Már akkor terveztem, hogy majd a középiskolát a Tamásiba fogom járni természettudományok profilon, és onnan pedig tovább itt Vásárhelyen akarom folytatni.

K: És ha elvégzed az egyetemet?

Biró Szilárd: Fontolgatom, hogy otthon kamatoztatnám tudásomat, Udvarhelyen. Előtte természetesen a rezi évek alatt mindenképp szeretnék pár évet Vásárhelyen maradni, mert ott szakmailag kicsi többet láthat az ember.

K: Háziorvos, vagy szakorvos szeretnél lenni?

Biró Szilárd: Erre is megvan a tervem. A kórbonctan és a kardiológia fele kacsintgatok, de ez természetesen még változhat. A kardiológia, ami pontosabban a szívvel és az érrendszerrel foglalkozik, de ez utóbbi már kezd önálló szakterületté válni. Ez maga az egyetemi oktatás alatt keltette fel a figyelmem, a kórbonctan pedig egyik nyári gyakorlaton tetszett meg, amikor otthon gyakorlatoztam Fehér doktor úrnál. Lényegében a halál okának a megállapításával és szövetminták elemzésével foglalkozik.

K: Hát mindenképp érdekesnek ígérkezik mindkettő. Hány éved van hátra, míg elvégzed az alapképzést?

Biró Szilárd: Mint mondtam, most ötödéves vagyok, ezt leszámítva még egy évem van hátra az egyetemből és utána szakosodom. Még vár rám egy pár év.

K: Határozott egyéniségnek tűnsz. Sose inogtál meg abban, hogy orvos akarsz lenni?

Biró Szilárd: Bizonyos dolgokban az is vagyok, de volt tizenegyedik osztályba olyan pillanat, amikor elkezdtük az iskolát és még emlékszem, hogy az idegrendszerrel kezdtük. Akkor kicsit megijedtem, mert már nem tűnt olyan egyszerűnek. De idővel és kis tanulással rájöttem, hogy megy ez nekem és nem lesz gond. Persze így utólag visszagondolva egyszerűnek és szépnek tűnik minden először, meg idillinek, de azért sok munka van benne. Meg persze tanulás.

K: Szüleid gondolom örültek, hogy egy ilyen komoly szakmának szenteled az életed…

Biró Szilárd: Hát, anyum talán jobban félt az egésztől, mint én. Mindig azt hajtogatta, hogy nem értek a végére soha. Persze büszke rám, csak egyszerűen tartott tőle egy kicsit, leginkább az anyagiak miatt. Rólam azt kell tudni, hogy édesapám elhunyt 2004-ben, azóta pedig ő nevel minket, engem és a testvéremet, aki nagyobb nálam 2 évvel. Jelenleg doktori képzését végzi fizika szakon.

K: Akkor tényleg igazán büszke lehet édesanyátok. Egyetem mellett mit csinálsz szívesen? Jut időd kikapcsolódásra?

Biró Szilárd: Arra jut az embernek, amire időt szakit- nekem ez a mottóm. Persze szoktam bulizni, olykor kirándulni, fesztiválozni, Tusványosra járni. szeretek focizni, rendszeresen játszom Farkaslakán vasárnaponként, a körzeti fociban. Van barátnőm, ha tehetem, vele töltöm a szabadidőm, vagy a barátokkal, szóval nem unatkozom.

K: Hányadszorra pályázol az alapítvány ösztöndíjára? Mit köszönhetsz a pályázat elbírálóinak?

Biró Szilárd: Én már 5-6 alkalommal pályáztam, legelőször tizenkettedikes voltam. Ezzel együtt 3. alkalommal kaptam támogatást tőlük. Mint mindenki, az anyagi hátteret köszönhetem elsősorban, aminek köszönhetően itt tanulni tudok és befejezhetem ezt az évet is. Nem kell búsuljam, hogy esetleg honnan lesz elég pénzem, édesanyám se kell ez miatt aggódjon. Ami pedig a legjobban tetszik, hogy önálló vagyok. Fenn tudom magam tartani belőle és mindezt az alapítványnak köszönhetem.


„Nem tudom elégszer megköszönni...”

torok_adel

Török Adél vagyok, Székelyudvarhelyen születtem 1992 február 29-én. A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumba végeztem, matematika-informatika szakon. Most harmadéves vagyok az agrármérnöki szakon, Kolozsváron. Zöldség és gyümölcstermesztéssel szeretnék foglalkozni, ha elvégzem az egyetemet.

K: Ez egy elég tág fogalom, mármint az agrármérnöki szak. Az alapképzésen belül mindenből tanultok egy szeletet, az állattenyésztéstől a gyümölcs és növénytermesztésig, vagy szakosodnotok kell?

Török Adél: Ez a szak magába foglalja az állattenyésztés tipológiáját, vagy pályázatok írását gépekre, állatokra, épületek építésére, föld és tejtámogatásokra, stb. Nem kell szakosodni, mert mindenből tanulunk egy keveset. Mindent magába foglal.

K: Nem egy lányos szakma, miért választottad ezt?

Török Adél: Gyerekkoromba minden hétvégét és vakációt Kányádba, a nagyszüleimnél töltöttem. Megszerettem az állatokat és a kertészkedést. Mindig is vonzott ez a téma, eldöntöttem, hogy mérnök leszek. Úgy gondoltam, és gondolom most is, hogy ez a szak, ami tényleg megéri, hogy eljöjjek otthonról, és amiből meg tudok élni.

K: Mennyire van igény az agrármérnökökre itthon? Könnyen el lehet helyezkedni ezzel a szakkal?

Török Adél: Én úgy gondolom, hogy egyre nagyobb igény lesz, mert külföldön már egy földet se szánthatsz meg, ha nincs diplomád. Ha nem kapok munkahelyet az egyetem elvégzése után, akkor otthon termesztek. A testvérem állattenyésztéssel foglalkozik, szeretnék társulni, és bővíteni a vállalkozást.

K: Elég zsúfolt lehet az órarended, gondolom. Jut időd másra is egyetem mellett?

Török Adél: Hát nagyon nincs időm semmi másra, reggel nyolctól egyetemen vagyok délután négy, vagy hat óráig. Amikor csak tehetem, megyek haza hétvégenként. Nagyon honvágyas vagyok. Itt a hét nagyon gyorsan eltelik, de a hétvége nehezebb. Főleg így ősszel, mert tudom, hogy nagyon sok munka van otthon. . Kiveszem a részem a gyümölcsök és zöldségek betakarításából, és a veteményesek felásásából.

K: Említetted, hogy a testvéred is vállalkozik. Gyakran szoktál nála is tevékenykedni?

Török Adél: Persze, amikor haza megyek, péntektől vasárnapig ott vagyok. Mindig vicces megjegyzéseket tesznek, hogy „Így jó lesz-e, mérnökasszony?”, vagy „Megfelel-e, így kell-e csinálni?”

K: Mi volt a szüleid véleménye, amikor egyetemre jelentkeztél? Támogattak, nem próbáltak valami lányosabb szak felé terelgetni?

Török Adél: Tizenhárom évesen elveszítettem édesapámat. Édesanyám támogat mindenben, ahogy tud, ő is nagyon szeret kertészkedni. Két testvérem van, egyik 11, másik 9 évvel idősebb. Nekik már családjuk és gyerekeik vannak. Nagyon nehéz lenne egyetemet végezni az ösztöndíj nélkül, épp ezért nem tudom elégszer megköszönni, mennyire sokat számít az, hogy tudom fedezni az ittlétemet. Sok gondot vett le anyukám válláról, és az enyémről is. Nagyon hálás vagyok ezért. Idén második éve, hogy kapom az ösztöndíjat. Nekem az egyetem nagyon sokat jelent, fő célom, hogy lediplomázzak.


„Lehetővé tették, hogy befejezzem az egyetemet…”

szocs_emoke_katalin

Szőcs Emőke Katalin vagyok, jelenleg a Babes-Bolyai Tudományegyetem Matematika- Informatika karának információmérnöki szakán tanulok, idéntől lettem 4. éves, azaz végzős. Az eddigi években tanulmányi ösztöndíjban részesültem az egyetem részéről, azonban a múlt félévben májbetegség miatt nem tudtam órákra járni, ami következményeként nem kaptam meg a tanulmányi ösztöndíjat. Ebből az ösztöndíjból tartottam fent magam Kolozsváron, a szüleim csak nagyon keveset kellett segítsenek.

K.: Mi vonzott az informatikában? Miért ezt választottad?

Szőcs Emőke-Katalin: Matematika - Informatikát végeztem középiskolában, azért döntöttem az informatika mellett, mert nagy kihívásnak tartottam, mivel nem egy lányos szakma. Egyáltalán nem voltam a jók között a középiskolában, de ez egyetemen megváltozott. Itt fel tudom venni a versenyt, úgy érzem, jól döntöttem. Nagyon szeretem, amit csinálok.

K.: Mi lehetsz, ha elvégzed ezt a szakot?

Szőcs Emőke-Katalin: Informatikus, szoftverfejlesztő, web fejlesztő. Bármi, ami programozással és programtervezéssel kapcsolatos.

K.: Te melyiket szeretnéd tovább művelni egyetem után? Van már konkrét terved?

Szőcs Emőke-Katalin: Ha befejezem az alapképzést mindenképp szeretnék mesterképzésre iratkozni, természetesen közbe dolgoznék. Egyelőre a web fejlesztés illetve az okostelefon-programozás vonz.

K.: Mennyire van kereslet ezekre, könnyen el tudsz majd helyezkedni?

Szőcs Emőke-Katalin: Úgy gondolom, nagy a kereslet az informatikusok iránt, szóval szerintem el fogok tudni helyezkedni, rögtön az egyetem elvégzése után.

K.: A kötelező szakmai gyakorlaton már dolgoztál egy cégnél, ha jól tudom, itt Kolozsváron. De voltál már külföldre is az Erasmus programmal…

Szőcs Emőke-Katalin: A tavaly az Erasmus ösztöndíj program keretein belül Budapesten dolgoztam 3 hónapot, a Nokia Siemens Networks Kft. -nél, idén nyáron pedig közel két hónapot a kolozsvári Codespring LLC -nél. Mindkét helyen más programozási nyelvekben és technológiákban szereztem tapasztalatot, és rengeteget tanultam. A szakmai gyakorlaton egyébként 6 hét lett volna kötelező, 3 hét első félévben és 3 hét az idén, de úgy gondoltam, hogy megéri feláldozni a vakációt, ha kikerülök az egyetemről és állást keresek, tudjak szakmai tapasztalatot felmutatni.

K.: Hányadik alkalommal pályázol a Verestóy Attila Alapítvány tanulmányi ösztöndíjra?

Szőcs Emőke-Katalin: Most pályázom a második alkalommal, legutóbb azért nem kaptam meg középiskolában, mert megkaptam a Dinu Patriciu Alapítvány támogatását.

K.: Mit csinálsz egyetem mellett?

Szőcs Emőke-Katalin: Nem nagyon van időm bármilyen más tevékenységet folytatni, az órák és a házi feladatok mellett. Múlt félévben részt vettem egy képzésen, a Codespring LLC-nél, ahol Java technológiákról tartottak előadásokat. Szóval sok időmet elveszi az egyetem és az ezzel kapcsolatos dolgok.

K.: Végezetül, mit jelent neked ez az ösztöndíj? Mit köszönhetsz a pályázat elbírálóinak?

Szőcs Emőke-Katalin: Idén kezdte a középiskolát a húgom, és mivel nem kaptam meg a tanulmányi ösztöndíjat, a Verestóy Attila Alapítvány ösztöndíja mentett meg minket attól, hogy valamelyikünknek halasztania kelljen egy évet a tanulmányait.. Szeretném megköszönni a támogatást, mellyel lehetővé tették, hogy befejezzem az egyetemet és a húgomnak sem kell kihagynia egy évet sem.

Please publish modules in offcanvas position.