Fundaţia Dr. Verestóy Attila

"Giving is the best communication"

Szőcs Emőke Katalin

„M-au ajutat să termin facultatea…”

szocs_emoke_katalin

Mă numesc Szőcs Emőke Katalin și sunt studentă în anul patru la Facultatea de Matematică și Informatică (Universitatea Babeș Bolyai). În anii trecuți am fost printre cei care au primit bursă de studiu la facultate, dar în semestrul trecut din cauza unei boli de ficat nu am putut să urmez cursurile, din acest motiv nu mai primesc bursa respectivă. Suma aceea m-a ajutat în acoperirea cheltuielilor la Cluj, contribuția materială a părințiilor mei a fost minimă.

Ce te-a atras în informatică? De ce ai ales această specializare?

Szőcs Emőke-Katalin: În clasele IX-XII am studiat la profil de matematică- informatică. Am ales informatică în continuare, pentru că mi s-a părut provocatoare, fiind o profesie nu atât de adecvată pentru fete. În liceu nu am fost dintre cei mai buni, dar aceasta s-a schimbat la facultate. Cred că am luat o decizie bună, îmi place ceea ce fac.

Care sunt ocupațiile posibile după absolvire?

Szőcs Emőke-Katalin: Informatician, dezvoltator de software, programator web, orice legat de programare.

Ce ai dori să lucrezi după ce termini facultatea? Ai deja un plan concret?

Szőcs Emőke-Katalin: După terminarea studiilor mele de licență aș dori să continui studii de masterat, desigur între timp aș mai lucra. Pentru moment mă interesează dezvoltarea web și programarea smartphone-urilor.

 • Cât de mare este numărul ofertelor de lucru în acest domeniu? E ușor să obții un loc de muncă?
 •  

Szőcs Emőke-Katalin: Cred că în domeniul IT-ului este destul de mare, deci sper să obțin un loc de muncă imediat după absolvire.

 • În timpul practicii ai lucrat deja la o firmă, aici la Cluj, așa-i? Dar ai fost și în străinătate în cadrul programului Erasmus…
 •  

Szőcs Emőke-Katalin: Anul trecut am lucrat trei luni la Budapesta, în cadrul programului Erasmus, la Compania Nokia Siemens Networks, iar vara aceasta, aproximativ două luni, la Codespring LLC din Cluj Napoca. În ambele locuri am câștigat experiență în diferite limbaje și tehnologii de programare, și am învățat multe noutăți. Practica obligatorie de altfel se ține 6 săptămâni, 3 în semestrul întâi și 3 în semestrul doi, dar mă gândeam că merită să-mi sacrific vacanța, experiența dobândită mă va ajuta după terminarea facultății în căutarea unui loc de muncă.

 • De câte ori ai mai candidat la bursa oferită de Fundația dr. Verestóy Attila?
 •  

Szőcs Emőke-Katalin: De două ori. Ultima dată, în liceu, nu am obținut această bursă pentru că am primit sprijinul Fundației Dinu Patriciu.

 • Cu ce te ocupi pe lângă facultate?
 •  

Szőcs Emőke-Katalin: Nu prea am timp de alte activități în afară de cursuri și teme. Semestrul trecut am participat la un curs organizat de compania Codespring LLC, unde am învățat despre tehnologiile Java, deci facultatea și orice este legat de ea îmi ocupă timpul.

 • În fine, ce înseamnă această bursă pentru tine? Ce poți să-i mulțumești consiliului director?
 •  

Szőcs Emőke-Katalin: Începând din acest an sora mea studiază la liceu, și pentru că nu mai obțin bursa de studiu de la facultate, sprijinul Fundației dr. Verestóy Attila ne-a salvat pe noi, deoarece fără ajutorul lor una dintre noi ar fi trebuit să renunțe la studii timp de un an. Aș dori să vă mulțumesc pentru sprijinul lor, m-au ajutat să continuăm studiile.

Török Adél

„Nu pot să mulțumesc fundației îndeajuns…”

torok_adel

Mă numesc Török Adél, m-am născut în 29. februarie, 1992, la Odorheiu Secuiesc. Am absolvit liceul Backamadarasi Kis Gergely, profil matematică-informatică. Sunt studentă în anul trei la Facultatea de Agricultură din Cluj Napoca. După ce o să termin facultatea aș dori să lucrez în domeniul cultivării fructelor și legumelor.

 

Inginerie în Agricultură, acesta este un termen destul de larg. Învățați un pic din toate, creșterea animalelor, cultivarea plantelor, sau trebuie să vă specializați în ceva anume?

Török Adél: Aceasta include tipologia creșterii animalelor, scrierea aplicațiilor la utilaje, animale, terenuri, etc. Nu ne trebuie o specializare, pentru că învățăm un pic din tot ceea ce reprezintă.

Nu-i o profesie prea adecvată pentru fete. De ce ai ales aceasta?

Török Adél: Încă din copilărie, în fiecare weekend și vacanță am fost la țară, la bunici, la Ulieș. Îmi plac animalele și grădinăritul. Am fost mereu atrasă de acest domeniu și am decis să devin inginer. Până și astăzi cred că aceasta este o profesie dintre cele mai bine plătite și pentru care merită să plec de acasă.

 • Cât de mare este numărul ofertelor de lucru în acest domeniu? E ușor să obții un loc de muncă?

 

Török Adél:Cred că e o profesie din ce în ce mai căutată, pentru că în străinătate nu poți să ari nici un teren dacă nu ai diplomă. Dacă nu voi obține nici un loc de muncă după absolvire, atunci voi începe să profesez aici. Fratele meu se ocupă cu creșterea animalelor, aș dori să-l ajut, și să extind afacerea.

 • Programul tău poate fi destul de încărcat. Ai timp liber?
 •  

Török Adél:prea. Sunt la facultate de la 8:00 până 16:00 sau la 18:00. Când am posibilitatea, mă duc acasă la sfârșitul săptămânii, deoarece mi-e dor de casă. Timpul trece foarte repede în cursul săptămânii, dar weekend-urile sunt mai lungi. Mai exact toamna, fiindcă știu că acasă avem mult de lucru. Ajut și eu la strângerea recoltei.

 • Ai menționat că fratele tău are o afacere. Îi ajuți des?
 •  

Török Adél: Da, când mă duc acasă. Sunt la el începând de vineri până duminică. El mereu îmi spune în glumă: „Așa e bine, domnișoara inginer?”, „Vă convine?”

 • Care era părerea părinților când te-ai înscris la facultate? Te-au susținut? Nu au încercat să-ți propună o profesie mult mai adecvată pentru fete?
 •  

Török Adél: Am avut 13 ani când tatăl meu a murit. Mama mea mă susține în limita posibilităților, și ei place grădinăritul. Am doi frați, care sunt cu 11 și 9 ani mai mari decât mine. Ei au deja familie și copii. Ar fi foarte greu să studiez fără această bursă, deci nu pot să mulțumesc îndeajuns fundației pentru faptul că pot să acopăr cheltuielile. Au luat această greutate de pe umerii mamei mele și de pe umerii mei. Sunt foarte recunoscătoare. Acum este pentru a doua oară când obțin bursa aceasta. Facultatea înseamnă mult pentru mine, iar țelul meu principal este absolvirea acestei facultăți.

Biró Szilárd

„Sunt independent, datorită fundației…”

biro_szilard

Mă numesc Biró Szilárd, am crescut la Odorheiu Secuiesc, unde am și terminat studiile primare. În prezent sunt student la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, în anul cinci.

-Sigur că mulți te întreabă, dar de ce medicină?

Biró Szilárd: Pentru că nu mi-aș putea imagina o altă profesie. Deja în gimnaziu m-am concentrat pe biologie, care mi-a plăcut foarte mult.

-Se poate spune că aceasta e un vis din copilărie?

Biró Szilárd: Da, se poate. Deja de atunci am planificat că voi studia științele naturii la Liceul Teoretic Tamási Áron și că apoi voi continua la Târgu Mureș.

-Și după ce vei absolvi?

Biró Szilárd: Mă gândesc să lucrez la Odorhei, dar în timpul anilor de rezidențiat aș dori să stau la Târgu Mureș. Aici, din punct de vedere profesional, pot să învăț mai multe.

-Ai dori să fii specialist sau medic de familie?

Biró Szilárd: Și pentru aceasta am un plan. Mă interesează patologia și cardiologia. Când spun cardiologie mă refer la inimă și sistem vascular, dar și aceasta din urmă începe să devină specializare separată. Cardiologia mi-a atras atenția în timpul orelor de la facultate, iar patologia îmi place chiar din timpul practicii cu dl. dr. Fehér. Patologia de fapt înseamnă determinarea cauzei de deces precum și analizarea țesutului.

-Ambele ți se par interesante. Câți ani mai ai până la absolvire?

Biró Szilárd: Cum am spus, sunt student în anul cinci, în afară de acest an mai am încă unu, după care mă voi specializa.

-Mi se pare că ai un caracter ferm. Niciodată nu ai avut îndoieli legate de această profesie?

Biró Szilárd: În anumite privințe da, dar îmi amintesc, când în clasa a XI-a am început școala cu sistemul nervos. Am fost un pic speriat, pentru că mi s-a părut puțin dificil. Cu trecerea timpului și cu mult studiu am observat că am început să mă descurc și că nu voi avea probleme. Când îmi amintesc, totul mi se pare atât de frumos și perfect, dar acestea sunt rezultatele unei munci grele.

-Cred că părinții tăi au fost fericiți că ai ales o astfel de profesie serioasă.

Biró Szilárd: Cred că mama mea a fost mult mai speriată decât mine. Întotdeauna îmi spunea că niciodată nu voi ajunge să o profesez. Sigur că e mândră de mine, pur și simplu era speriată din cauza problemelor materiale. Tatăl meu a murit în 2004, de atunci mama mea are grijă de noi singură. Fratele meu este cu doi ani mai mare, și este doctorand în fizică.

 

-Atunci cu siguranță că ea este mândră de voi. Ce faci în timpul tău liber? Ai timp să te relaxezi?

Biró Szilárd: Motto-ul meu este că omul are timp la orice. Desigur că mă duc la petreceri, excursii și festivaluri, dar îmi place și fotbalul în fiecare duminică joc fotbal la Lupeni. Am și o prietenă, când pot, sunt cu ea sau cu prietenii, deci nu prea mă plictisesc.

-De câte ori ai aplicat la această bursă? Pentru ce poți să mulțumești fundației?

Biró Szilárd: Am aplicat de cinci sau de șase ori, prima oară când am fost în clasa a XII-a. Acum este a treia oară că beneficiez de această bursă. Fundația mă ajută și îmi dă posibilitatea de a studia aici, precum și de a termina acest an de studiu. Nici eu și nici mama nu ne îngrijorăm că nu vom avea bani suficienți. Pot acoperi cheltuielile și sunt independent, datorită fundației.

Please publish modules in offcanvas position.

In partnership with pixobit.eu