Dr. Verestóy Attila Foundation

"Giving is the best communication"

A 2016 -17-es tanévre ösztöndíjat nyert diákok és kutatók névsora

Ösztöndíjat nyert középiskolások névsora:

    1.    Berei Szidónia                                     
    2.    Györffy Lilla
    3.    Erdélyi Erika
    4.    Ilyés Brigitta
    5.    Mákszem Tamara Mária
    6.    Ajtay Gabriella Janka
    7.    Bartis Zsolt
    8.    Birtalan Boróka
    9.    Elekes Melinda
    10.    Fancsali Hanna
    11.    Károly Róbert
    12.    Portik Attila
    13.    Sándor Orsolya
    14.    Sándor Sarolta
    15.    Tréfán Orsolya
    16.    Csiszér Mónika
    17.    Erős Nándor
    18.    Gercui Mónika Mária
    19.    Imre Izabella
    20.    Kalapács Izabella
    21.    Kedves Dezső
    22.    Mátyás Zalán
    23.    Onodi Henrietta
    24.    Orbán Henrietta
    25.    Péter Izabella
    26.    SzabóTamás

Ösztöndíjat nyert egyetemisták névsora:

    1. Borbély Helga                                   
    2. Kertész Norbert                          
    3. Kolumbán Adrienn                                 
    4. Kovács Szabina Zsuzsanna
    5. Barabás Hunor
    6. Biró Mária Magdolna
    7. Imets Anita
    8. Kovács Tamás   
    9. Katona Brigitta
    10. Kozma Mónika
    11. Miklós Eszter
    12. Geréb Noémi
    13. Albert Emőke
    14. Kalapács Andrea-Mária
    15. Józsa Máté
    16. Szentpáli Dalma
 
Ösztöndíjat nyert kutatók névsora:

    1. Ladó Ágota
    2. Osváth Gergely

Remény, odaadás, törődés, türelem, tanulás, kapcsolatteremtés, ötletek megvalósítása, élmény, motiváció, fejlődés, vidámság, barátok, segítség, önismeret, lehetőségek – ezekkel a szavakkal jellemezték az önkéntességet a fiatalok, akik hisznek abban, hogy az adni jó mondás nem csupán egy közhely. A jóságnak valóban ereje van.

Az Önkéntesek Udvarhelyszékért csoport koordinátorának, Nemes Melindának az elmondása szerint, amíg az ember nem próbálja ki, hogy mit jelent önkéntesnek lenni, addig nehéz elképzelni, hogy mit nyújthat ez az önzetlen közösségi „munka”. Vele beszélgettünk.

 

– Meséljen a kezdetekről.

– A Dr. Verestóy Attila Alapítvány 2008-ban jött létre jótékonysági alapítványként, legnagyobb részben magántőkéből tartja fenn magát, de természetesen – mint minden civil szervezet – próbálunk pályázni és támogatókat szerezni.

Három területen tevékenykedünk.

  • Az első ilyen terület az oktatás: olyan diákokat szeretnénk támogatni, akik jól tanulnak, de nehéz anyagi körülményekkel rendelkeznek. A jövő magad vagy! elnevezésű ösztöndíjpályázatunk keretében idén 26 középiskolás diák, 14 egyetemi hallgató és 3 kutató juthat anyagi segítséghez. Emellett támogatjuk a fiataloknak szervezett programokat is.
  • A második területen belül olyan műtéteket, kezeléseket, kivizsgálásokat támogatunk, amelyeket a román biztosítási rendszer nem finanszíroz; továbbá igyekszünk segíteni azoknak a betegeknek, akik külföldi kezelésekre és műtétekre szorulnak.
  • Harmadik területünk a szociális támogatások, ennek keretében olyan civil szervezetekkel működünk együtt, amelyek valamilyen jellegű, hátrányos helyzetű szociális csoportokkal foglalkoznak.
Egy 15 éves lány szerintEgy 15 éves lány szerint

Az önkéntesség úgy kapcsolódott ezekhez a területekhez, hogy amikor elkezdtük kiosztani az ösztöndíj-támogatásokat a fiataloknak, akkor jeleztem nekik, hogy ebből próbáljanak visszaadni valamit a közösségnek, és nem pénzbeli juttatásra gondoltam, hanem arra, hogy legyenek önkéntesek, cselekedjenek valami jót. Eltelt néhány év, és egyre több diák mesélte el nekünk, hogy általunk kezdett el önkénteskedni, és ez milyen jó tapasztalat számára, ami nagyon jó visszaigazolás a munkánkra nézve.

karacsonyi önként

– Miről szól a Önkéntesség Udvarhelyszékért csoport, és ki csatlakozhat önökhöz?

– Elsősorban az önkéntesség népszerűsítéséről szól a csoport, hosszú távon van egy olyan elképzelésünk, hogy az önkénteskedni vágyókat közvetítsük a különböző intézmények, civil szervezetek felé.

Az Önkéntesek Udvarhelyszékért Facebookoldalt a Dr. Verestóyi Attila Alapítvány működteti, a nagyobb civil szervezetekkel van egy közös megegyezésünk, miszerint annyi módszerrel próbáljuk népszerűsíteni az önkéntességet, amennyivel csak lehet. Legfőképpen helybéli önkéntesekkel foglalkozunk, amelynek az lenne a lényege, hogy arra motiváljuk a Hargita megyei fiatalokat, hogy próbálják ki ezt a lehetőséget, keressék meg azt a területet, amiben szívesen önkénteskednének, mert a segítségnyújtásnak hihetetlen ereje van.

Az egyik számomra legtiszteletreméltóbb önkéntes András Anna Mária, aki rákos betegekkel beszélget, minden héten összegyűlnek, különböző foglalkozásokat tartanak, beszélgetnek, próbálják megtartani a reményt az emberekben.

Tavaly készítettünk egy nagyon tanulságos, motivációs filmecskét, ahol az önkéntesek beszámolnak tapasztalataikról és élményeikről.

Egy 17 éves fiú szerint
Egy 17 éves fiú szerint

– Jelenleg hány önkéntes tevékenykedik Udvarhelyszéken?

– Ezt nem lehet számszerűsíteni, mivel az önkéntességnek rengeteg formája van. Van olyan önkéntes, aki nem jár az adott közösségbe, de mivel imád számítógépen dolgozni, így például ingyen elkészíti egy civil szervezet weboldalát. Több önkéntes minden héten bejár a kórházba mesét olvasni a gyerekeknek, elmegy öregotthonba betegeket látogatni, vagy épp biciklisversenyeken önkénteskedik – ezek az önkéntesek akkor segítenek, amikor szükség van rájuk. Minden civil szervezetnek van egy saját önkéntes csoportja, amit mozgósít. Nekünk nincsenek állandó önkénteseink, de az ösztöndíjasainkra mindig számíthatunk.

ado 2

– Mi a feladata egy önkéntesnek egy civil szervezetnél?

– Minden önkéntesnek más a feladata, ezek elvégzéséhez lelkiismeretes munkavégzésre, komolyságra mindenképp szükség van. Ha a gyerekek várnak a kórházban, mert megígérted, hogy ott leszel, és mesét olvasol nekik, akkor felelősséggel tartozol értük. Az önkéntes munkát vállalóknak érdemes jól átgondolniuk a dolgot, és olyan feladatot vállalniuk, amivel szemben valóban indíttatást éreznek.

Egy 16 éves lány szerint
Egy 16 éves lány szerint

– Mi az, amit egy önkéntes kaphat a munkája során?

– Anyagi juttatást semmiképpen, mivel ez az önkéntesség egyik alapja, viszont a fiatalokat üdítőkkel, étellel, önkéntespólókkal szokták motiválni, és persze az élménnyel, ami megfizethetetlen. A komoly szervezeteknél szerződést kötnek az önkéntesekkel, mert vannak egyetemek, ahol felvételinél figyelembe veszik, hogy az illető mennyit és milyen területeken önkénteskedett, így a munkaadók mindenképp próbálnak igazolást is adni a fiatalok elvégzett munkájáról.

Romániában bizonyos feltételek mellett már elismerik az önkéntességet mint szakmai gyakorlatot, ez rengeteget számít, hiszen nem mindegy, hogy egyetem után hogyan csöppenünk be egy céghez: szakmai tapasztalat nélkül, vagy az önkéntesség során szerzett rengeteg tudással, tapasztalattal.

gála est

– Mi az Önkéntesek Udvarhelyszékért csoport üzenete néhány mondatban?

– Böjte Csabát idézem: „Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.” Én is az elmúlt években döbbentem rá, hogy  rengeteg jó ember van a világon, csak nézőpont kérdése, hogy melyik oldalát látod a világnak. De ha te is adsz valamit magadból, legfőképpen példát, akkor biztos lehetsz benne, hogy követni fogják a jó példádat, és visszakapod a sok jót, amit önzetlenül cselekedtél.

 

Forrás: morfondir.ro

A civilek a kevésért is hálásak

Rendhagyó figyelemfelkeltő akcióval hívták fel a figyelmet a jövedelemadó 2 százalékának a felajánlására a székelyudvarhelyi civil szervezetek önkéntesei. A nem szokványos kampányt a Dr. Verestóy Attila Alapítvány kezdeményezte és szervezte.

Lázár Emese

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Május 25-éig, szerdáig lehet felajánlani a jövedelemadó 2 százalékát valamelyik, tetszés szerint kiválasztott, számunkra rokonszenves tevékenységet folytató civil szervezetnek. Az összeg minimális, de sok kicsi sokra megy és az így begyűlt pénz jelentős segítséget jelent  legyen szó világi vagy egyházi alapítványokról, egyesületekről, civil szervezetekről.

A Dr. Verestóy Attila Alapítvány nem csak az önkéntes munkát, de az adófelajánlás fontosságát is szívügyének tekinti, így minden évben népszerűsíti azt.  Több udvarhelyi civil szervezettel közösen szervezeték meg és évekig sikeres volt a Civil Nap, amikor a Márton Áron téren a különböző civil szervezetek verték fel sátraikat azzal a céllal, hogy tevékenységüket megismertessék a városlakókkal. A helyszínen nem csak informálódásra, de a jövedelemadó 2 százalékának a felajánlásához szükséges űrlap kitöltésére is lehetőség nyílt. 

Ebben az évben az alapítvány egy érdekes, szó szerint édes ötlettel rukkolt elő. A Varga Mézes által felajánlott mézes pogácsával jutalmazták meg azokat, akik éltek az adófelajánlással. Az akció első felvonása a Harmónia Cukrászdában zajlott, ahol a kezdeményezéshez csatlakozó civil szervezetek- Udvarhelyi Fiatal Fórum, Feel Good Egyesület, EKE székelyudvarhelyi szakosztálya, Civitas Alapítvány és az Orbán Alapítvány képviselői saját maguk, pingálták rá cukormázzal a „Köszönjük!” és „2%” szavakat  a 200 darab pogácsára. A jó hangulatú bevezetőt követően az önkéntesek a Bethlen-lakónegyedi és az 1918. december 1. utcai Merkúr áruházban szétosztották a mézes pogácsákat, hálából és jutalmul azoknak, akik már felajánlották az adójuk 2 százalékát.

A rendhagyó figyelemfelkeltő kampánynak sikere, de tanulsága is volt. A tapasztalatokat Nemes Melinda, a Dr. Verestóy Alapítvány ügyvezető igazgatója foglalta össze lapunknak:

„Meglepő volt számunkra, hogy vannak, akik azt hiszik, ha évekkel ezelőtt felajánlották ez automatikusan megy tovább minden évben. Olyanokkal is találkoztunk, akik úgy gondolják, hogy a felajánlással újabb pénzösszeget kell kifizetniük. Sokan pedig nem találják fontosnak felajánlani, mert azt vallják nagyon kevés az ők 2 százalékuk. Ezeket a tévhiteket sikerült helyben szétoszlatni, és jóleső érzés volt, hogy többen ott, a helyszínen éltek a felajánlással, sőt, olyanok is voltak, akik vittek el űrlapokat a kollégáiknak is”- összegezte Nemes.

Az akció konkrét eredmény, hogy 10 udvarhelyszéki civil szervezetnek 25 felajánlást sikerült „begyűjteni”.

„ A tenger hatalmas víztömeg, de apró kis cseppekből van. Ezt szoktam mondani mindenkinek, aki azt mondja, hogy az ő kevéske 2 százaléka nem számít. Téves. Abba, hogy az adónk 98 százalékával mi történik, mire költi az állam, nem szólhatunk bele, de erről a két százalékról mi döntünk, ha másért ne, akkor már ez is lehet motiváció. Azt még elmondanám, hogy tévedés ne essék: nem magunknak kampányoltunk, és nem az Alapítványnak gyűjtöttünk, hanem minden civil szervezetnek. És arra akartuk felhívni az emberek figyelmét, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, hiszen ezt még csak szerdáig, azaz május 25-ig tehetik meg”- fogalmazott Nemes Melinda.

Megtudtuk azt is, hogy az udvarhelyi pénzügyi hivatal statisztikája szerint tavaly 16 ezren ajánlották fel jövedelemadójuk 2 százalékát valamilyen civil szervezetnek, ehhez képest múlt héten 7 ezernél alig valamivel több űrlapot adtak le.

„Ez még fele sem a 2015-ösnek, de abban reménykedem, hogy a mézes pogácsás akcióval is sikerült felhívni a figyelmet, és a statisztika a hátralevő napokban jelentősen javul, sőt, akár fel is múlja a tavalyit”- bizakodott Nemes, hozzáfűzve, hogy azt tervezik, hogy a jövőben nem csak Székelyudvarhelyen, de vidéken is mozgósítani fogják az embereket.

Please publish modules in offcanvas position.