Dr. Verestóy Attila Foundation

"Giving is the best communication"

A Dr. Verestóy Attila Alapítvány idén több mint hétezer lejt gyűjtött a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által meghirdetett Fuss Neki! adománygyűjtő akció során. Támogatottjaink nevében is köszönjük a felajánlásokat!

 

Az SZKA immáron negyedszer szervezte meg a Fuss Neki! őszi adománygyűjtő akcióját, mely során önkéntesek futottak egy-egy civil szervezet jó ügyéért. A „rajtról” ezúttal sem hiányzott a Verestóy Alapítvány csapata, hiszen – és ez mindennél beszédesebben tükrözi működésünk szükségességét – A jövő magad vagy! ösztöndíjprogramunkra pályázók száma idén is meghaladta a meghirdetett helyek számát. Akárcsak az előző években, idén is újabb pénzalapot próbáltunk gyűjteni, hogy az ösztöndíjas listáról lemaradt diákokat is segíthessük. A programban való részvételünknek volt még egy speciális küldetése is: hallókészüléket vásárolni Feleki Kincső hallássérült egyetemistának. Kincső negyedéves hallgató a marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem számítástechnika szakán. Hallókészüléke elavult, a hallóidegek sorvadásnak indultak, beszéde romlik emiatt. Szüksége van egy performánsabb készülékre, ennek beszerzésére kérte az alapítvány támogatását.

Az idei adománygyűjtő akció is igazi örömünnep volt: sport és közösségépítés, civil összefogás, karitatív futókaláka. Idén 184 magánszemély és 7 cég támogatta alapítványunkat, a legkisebb felajánlás 5, a legnagyobb 500 lej volt. Hét futónk állt rajthoz, közülük a legtöbbet a tízéves Bencze Krisztina gyűjtött: 2045 lejt. Támogatásra váró egyetemistáink és Feleki Kincső – akinek édesapja a helyszínen szurkolt futóinknak – legnagyobb örömére idén összesen 7401 lejt gyűjtöttünk, amiért ismételten köszönetet mondunk támogatóinknak!

Hangsúlyozzuk: önkéntesek szaladtak alapítványunknak, ezáltal is az önkéntesség és az összefogás szükségességét hirdettük, népszerűsítettük.

Alapítványunk „ars poeticaját” legjobban talán futóink határozták meg: „Szerintem nincs szebb dolog az életben, mint egymáson segíteni” – mondta a 16 éves Kovács Levente, míg a 23 éves Hadnagy Izabella úgy fogalmazott: „A programon való részvételemmel segíteni szeretnék Kincsőnek, valamint más olyan diákoknak, akik lemaradtak az ösztöndíjas listáról. Tudom, milyen óriási segítség a Verestóy Alapítvány ösztöndíja, hiszen három évig én is részesültem benne!”

Kincsünk az egészségünk!

 

Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is - valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.” (Albert Schweitzer)

 

”Minden ember nyomorúságán nem tudunk segíteni, de akit Isten elénk vezet, azért felelősek vagyunk. Észreveszem-e azokat, akiken nekem kell segítenem?” (Cseri Kálmán)

 

 

A Dr. Verestóy Attila alapítvány fontosnak tartja a gyermekek egészségmegőrzését és egészséges életmódra nevelését, ezért az ők támogatásukkal és közreműködésükkel Egészségmegőrző Napot tartottunk Etéd község óvodásainak. Ez a nap olyan programokat foglalt magába, amelyek segítik a gyermekek egészséges életvitel igényére való nevelését.

Etédi óvodásaink nagy izgalommal és örömmel várták a községünk falvaiból (Énlaka, Küsmöd, Kőrispatak) érkező kíváncsi, vidám gyermekeket. Ismerkedéssel, bemutatkozással kezdődött a reggel. A bátrabb gyerekek saját óvónőjüket is bemutatták.

Ritmikus,dalos, játékos tornával folytattuk programunkat, a kicsik nagy örömére.Mielőtt rátértünk volna az elméletesebb részre elfogyasztottuk gyógynövényteánkat,friss kaláccsal.

A gyermekek testi-lelki egészségéhez szükséges 7 alappillérből egyik legfontosabb az egészséges táplálkozás.      

Nap, mint nap halljuk, hogy milyen fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésében. Nevelőként sokat tehetünk azért, hogy a gyermek kialakuló egészségtudata a saját egészségét szolgálja. Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre nézve, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. Ez az időszak a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében a legfontosabb időszak.

A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés és rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is. Érdemes odafigyelnünk arra, hogy az asztalra mindig tápláló ételek kerüljenek. Ezért tevékenységünket a Táplálkozási piramis bemutatásával folytattuk. Megbeszéltük közösen, hogy a különböző táplálékokat milyen arányban lenne ideális fogyasztani. Ezt követően nagyon nagy figyelemmel hallgattak végig egy táplálkozásról szóló mesét.

Színes képek segítségével ismerkedtek az egészséges és egészségtelen ételekkel. Szorgalmasan válogatták, majd plakátokat készítettek. Az egészséges ételeket tartalmazó képeket az általuk ételpiramisnak nevezett formában rakták ki.

Csere – Bere játékunkat a játék témájával azonos mese előzte meg. Kisebb csoportokban játszottak, kialakítva minden csoportban azonos mennyiségű és fajtájú zöldségeket, gyümölcsöket.

Gyümölcsös kifestőjüket is szivesen kiszínezték.

A nap végére a Dr. Verestóy Attila alapítvány munkatársai csoporttermünkbe varázsolták a sok gyümölcsöt, amiből később olyan mennyiségü gyümölcssaláta készült, hogy másnapra is jutott belőle. Nagyon ízlett a kicsiknek, de olyan gyermekünk is volt, aki megjegyezte, hogy nem sokszor evett összevágva gyümölcsöt. Ezért is köszönet illeti az alapítványt. Közös programunk vége fele gyermekeink elfáradva, de annál nagyobb örömmel, testileg, lelkileg gazdagodva tértek haza a KINCSÜNK AZ EGÉSZSÉGÜNK / AZ EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA feliratú uniformis pólókban.

Megtapasztalhattuk ezen a napon az alapítvány részéről a ránkfigyelést és hogy milyen nagy ereje van a szeretetnek.

Köszönet a gazdag és jól sikerült programért az Alapítványnak és munkatársainak.

Kívánunk további munkájukhoz egészséget, Istennek áldását.

 

                                                                         Birtalan Margit óvodapedagógus

Műanyag kupakokkal segíthetünk egy családapának abban, hogy sport tolókocsit szerezzen: a derékig lebénult csíkzsögödi Bíró Alpár számára szervezett akcióról a Verestóy Alapítványtól értesült ösztöndíjasunk, György Gyöngyvér, aki szülőfalujában, Gyergyóalfaluban közel 63 ezer kupakot gyűjtött!

A kétgyerekes édesapa Franciaországban balesetet szenvedett, ennek következtében kényszerült tolószékbe, az ingyenesen igényelhető eszköz azonban meglehetősen nehéz, így használata bonyodalmas. Egy alapítvány felajánlott neki egy négyezer eurós, összehajtható sport tolókocsit, amely tíz kilogrammnál könnyebb, így jóval könnyebben tudna vele közlekedni. A kocsi megszerzéséhez 250 ezer műanyag kupakot kell összegyűjtenie – aki ebben segíteni szeretne, Csíkszeredán kívül Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron, Gyergyószentmiklóson és Marosvásárhelyen is megteheti.

A kupakokat Udvarhelyen többek közt a Merkúr áruházban lévő Péter Kulcsmásolónál, a Zseb játszóházban és kávézóban, a Bethlen Gábor utca 2. szám alatt lévő Geréd Sarolta PFA-nál, valamint a Kaufland előtti körforgalomnál működő állatpatikában, Székelykeresztúron pedig a Thomas Autómosónál lehet leadni.

Mint Bíró Alpár elmondta, több barátja, rokona is segít neki a gyűjtőakció lebonyolításában, melynek kapcsán példaértékű összefogást tapasztalt. Már jelentős mennyiségű kupakot sikerült összegyűjtenie, ám nem az adomány mértékét, hanem a segítő szándékot tartja a legértékesebbnek

A bajban lévők megsegítése példaértékű a gyergyóalfalvi Sövér Elek iskola diákjainak körében – legutóbb bizonyították: nem közömbös számukra az sem, ha településüktől távol élő személyen kell segíteni. Közel 63 ezer műanyag kupakot gyűjtöttek össze, jelentősen csökkentve azt a mennyiséget, amely még szükséges ahhoz, hogy sport tolókocsihoz jusson a balesetet szenvedett csíkzsögödi férfi.

A Dr. Verestóy Attila Alapítvány révén jutott el a gyűjtés híre az alfalvi György Gyöngyvérhez, az alapítvány ösztöndíjasához. A Sövér Elek Szakközépiskola tizenkettedikes diákja az iskolaigazgató segítségét kérve vágott bele a kupakgyűjtésbe, az akciót iskolaszintűre terjesztve. Tanítók, tanárok mozgósították a gyerekeket, felhívásukra közel 63 ezer kupak gyűlt alig több mint két hét alatt.

„Arra gondoltam, hogyha más esetekben pénzzel tudtunk segíteni, akkor miből áll műanyag dugókat összegyűjteni és behozni az iskolába. Amúgy is eldobnánk, akkor már inkább segítsünk másnak" – mondta a kezdeményező diáklány. A nem mindennapi akció értékét növeli, hogy alig két hét alatt sikerült összegyűjteni a több zsáknyi kupakot!

Please publish modules in offcanvas position.