Dr. Verestóy Attila Foundation

"Giving is the best communication"

Amilyen volt az év, olyan volt az év utolsó hónapja is alapítványunknál: mozgalmas. Egymást érték az akciók, és ami megelégedésünkre áthatotta a decembert, az a szeretet, az ajándékozás öröme volt.

Idén több személyt vontunk be süteményes akciónkba, amivel ismételten boldogabbá tettük sok idős, egyedül élő személy karácsonyát. Önkéntesek sürgőlödtek irodánkban, s nekik is köszönhető, hogy sikerült személyesebbé tegyük az ajándékozást: 179 csomag sütemény készült, amit – immár hagyományosan – a Caritas munkatársai juttattak el az időseknek. Az udvarhelyivel párhuzamosan Csíkszentdomokoson is hasonló akció zajlott: a csíkszéki nagyközségben példánkon felbuzdulva második alkalommal is megszervezték a süteményosztást, amiből magányos, beteges idősek részesültek.

A bányavállalat bezárása óta sajnos hátrányos övezetnek számít Balánbánya: az ottani gyerekekhez nem jár, vagy legalábbis nem olyan bőkezű velük az angyal... Hetven, megszemélyesített ajándékcsomagot vittünk nekik: az akcióba bekapcsolódtak a Gimnázium elemistái, akik plüss állatkákat gyűjtöttek, illetve a Református Kollégium Bokor Tünde és Sata Zenóbia tanítónők vezette osztályai, akik cipősdoboznyi csomagokkal, a diákok által készített karácsonyfa díszekkel, dekorációkkal, üdvözletekkel kedveskedtek. A Napsugár napközi szombatfalvi tagóvódája plüssállatokat gyűjtött, cukrokat, díszeket akasztva az állatkák nyakába. A képeslapok egy részét a Pro Autist Alapítvány gyerekei készítették. Önkénteseinknek köszönhetően idén bensőségesebb, meghittebb lett az Advent!

Ugyanakkor sikerült örömet szereznünk az újszékelyi, hidegkúti szegény családok gyerekeinek is, de alapítványunk a székelykeresztúri súlyosan sérült gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó központba is vitt édességcsomagokat, játékokat.

Hagyományosnak mondható az udvarhelyi nyugdíjasok megörvendeztetése is: a Tábor utcai tömbházakban élő szépkorúaknak száraz élelmiszercsomagokkal kedveskedtünk.

Valljuk: adni a legszebb dolog a világon!

Békés, boldog új évet kívánunk támogatóinknak, partnereinknek, és minden jóakaratú, segítőkész embernek!

A Verestóy Alapítvány csapata

Kiosztotta a Dr. Verestóy Attila Alapítvány az október végi Fuss Neki! elnevezésű adománygyűjtő akció során begyűlt támogatásokat. Az alapítvány munkatársai idén is nagyszerűen „kalapoltak", s így a már támogatott 25 középiskolás és 12 egyetemista mellett további 7 egyetemistát és 5 középiskolást, illetve egy nemlátó diákot segíthetnek.

A Közösségi Alapítvány idán harmadszorra szervezte meg az évről évre nagyobb sikernek örvendő karitatív adománygyűjtő akcióját, s akárcsak az előző években, idén is a Verestóy Alapítvány munkatársai gyűjtötték a legtöbb pénzt.

– Folyamatosan azon fáradozunk, hogy további támogatók révén újabb és újabb diákok részesüljenek segítségben, hiszen az igénylők listája sajnos mindig nagyon hosszú – mondta Nemes Melinda. Az alapítvány ügyvezető igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón örömének adott hangot, hogy az ösztöndíjlistájukról lemaradtak közül 7 egyetmistát és 5 középiskolást sikerült támogatni, illetve Kovács Tamás hetedik osztályos nemlátó tanulón is segíthettek egy Braille-írásos gépbe szükséges akkumulátor megvásárlásával. Mint arról már beszámoltunk, Tamás remek zongorista, a román nyelvű országos tantárgyversenyen pedig kiváló fogalmazásával vívta ki a szakma és a román sajtó elismerését. A pénteki átadón az iskolások mellett Tamás is jelen volt édesanyjával, s együtt mondtak köszönetet az alapítvány vezetőségének, köztük a jelen lévő alapítónak, dr. Verestóy Attilának.

–Kívánom, hogy egy olyan összefogásban találják meg a helyüket, ami meggyőződésem szerint hosszú időre szól. Sajnos nagyon sokan csak egy kis támogatással tudják értékesíteni azt, ami bennük van, ehhez nyújtunk mi segítséget, hiszen nem is olyan könnyű helytállni a mai világban – hangsúlyozta Verestóy Attila. Szerinte az alapítvány támogatása egy olyan kölcsön, amit a támogatottak majd egyszer másoknak adnak vissza.

Az alapítvány a tavalyelőtti 9200, illetve a tavalyi 10 700 lej után idén 11 600 lejt gyűjtött az október végi akció során, ebből 10 422 lejt kaptak vissza a szervező Közösségi Alapítványtól. Idén hét futó állt rajthoz az alapítvány színeiben, köztük korábbi támogatottak, önkéntesek vagy éppen új diákok.

Karácsonyra készülnek

„Tégy valakit boldoggá, és te is boldog leszel!" – ezzel a mottóval vezette fel az alapítvány karácsonyi programjait Nemes Melinda. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: idén arra is jobban figyelnek, hogy a programjaikba bekapcsolódó óvódások, iskolások is átérezzék az ajándékozás örömét. Hátrányos helyzetű balánbánbányai, újszékelyi, hidegkúti gyerekeknek küldenek ajándékcsomagokat, melyeket udvarhelyi gyerekek személyesítenek meg egy-egy rajzzal, üzenettel, illetve kézzel készített díszekkel, képeslapokkal is kedveskednek. „Ez egyben lelki felkészülés is karácsonyra" – mondja Nemes Melinda.

Az alapítvány idén december 12-én várja a süteményeket székhelyén, a Városháza tér 5. szám alatt található szenátori irodában, melyeket az előző évekhez hasonlóan idén is a Caritas munkatársai hordanak szét udvarhelyi, udvarhelyszéki idős, beteg embereknek. Az alapítvány a 0745–356 680-as számon várja önkéntesek jelentkezését programjai lebonyolításához.

– Sajnos a mai internetes világban hatalmas űr keletkezett a személyes kapcsolatokban: ezt feltétlenül pótolni kell, hiszen sokszor fel sem fogjuk, milyen fontos része az életnek az ember emberrel való kapcsolata – jegyezte meg a karácsonyi programok kapcsán dr. Verestóy Attila.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány immáron harmadszor szervezte meg a Fuss neki! őszi adománygyűjtő akcióját, mely során önkéntesek futottak egy-egy civil szervezet jó ügyéért. Idén 125 futó állt rajthoz, illetve 1082 felajánlót, adományozót jegyeztek, akik nem kevesebb, mint 45.718 lejjel tettek gazdagabbá tizenkét civil szervezetet. A vasárnap délelőtti pillanat örömünnep volt, sport és közösségépítés, civil összefogás, meg karitatív futókaláka.

A recept egyszerű: a civil szervezetek ügyét futó önkéntesek karolták fel, az adományozóknak pedig mindössze annyi teendőjük volt, hogy a számukra szimpatikus szervezet futóira ajánlatot tettek: körönként egy általuk megjelölt összeggel támogathatták a civil szervezetet.

A helyszín ezúttal is a városi strand előtti tér, illetve a Sétatér volt. Vasárnap délelőtt tíz órakor álltak rajthoz a futók, feladatuk pedig az volt, hogy ki-ki erőnléte, teherbírása függvényében két óra alatt minél többször teljesítse az 1,3 kilométeres távot, kört, ily módon minél több pénzt gyűjtve annak a szervezetnek, melyért futott.

Míg a Fuss neki! első évében 38-an, addig tavaly már 92-en, idén pedig 125-en futottak tizenkét civil szervezet jó ügyéért.

A Betfalvi Ifjúsági Egyesület a székelykeresztúri kistérségi elemi és általános iskoláinak, illetve gimnáziumainak a sportfelszerelését igyekszik az akció révén befolyó összegből kibővíteni. A dr. Verestóy Attila Alapítvány a diákoknak szóló ösztöndíjprogramja pénzalapját akarta bővíteni, illetve a 15 éves Kovács Tamás nem látó kisfiúnak támogatnák egy Braille gépre telepíthető német nyelvű beszélőprogramot megvásárlását. Az Ebremény Állatvédő Egyesület a szerzett összegből a magukra hagyott állatokat féregteleníti, oltja, chippeli és ivartalanítja, illetve gazdához is juttatja őket. A Feel Good Sportegyesület futótábor szervezését célozta meg. Az Egy Mosoly az Életért Egyesület idősek támogatására és gyermekotthonokban lakó gyerekek segítésére fordítja a pénzt. A Három Hegy Egyesület délutáni foglalkozásokat szervez óvodásoknak, kisiskolásoknak Bétában, Dobóban és Vágásban. A Kapuk Iskolája Egyesület az iskola és óvoda eszköztárát készségfejlesztő játékokkal bővíti. A Kriza János Iskola Alapítvány sportszereket vásárolna. Az Orbán Alapítvány gyerek őszi ruházati cikkekbe fekteti be a pénzt. A Pro Down Alapítvány alapanyagokat vásárol a fogyatékkal élő gyerekek kézműves tevékenységeihez. A Szent Ferenc Egyesület a Sérült Gyerekekért és a SZIK Baranta Egyesület az új fejlesztőközpont építését segíti az összegből. Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács a néptáncoktatást támogatja, illetve a Táncházkaraván utazási költségeinek az enyhítésére is gyűjtöttek.

Mind hasznos és fontos tervek, jó ötletek, melyekért érdemes volt futni, melyeket érdemes volt adományokkal támogatni.

Csáki Rozália, az Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány igazgatója a város strand előtti téren, a futókör végét, avagy elejét jelentő digitális időjelző mellett biztatta a futókat. Közben azt mondta el lapunknak, hogy igazából idén nincs több civil szervezet, mint a korábbi években, ám a régiek mellett újak is jelentkeztek.

„Újdonság és egyfajta hozzáadott érték, hogy egy civil összefogás tanúi lehettünk: A SZIK Baranta tagjai a Szent Ferenc Egyesület a Sérült Gyerekekért szervezet ügyéjért futottak" – mondta Csáki Rozália, majd azzal folytatta, hogy szintén idei jelenség, hogy több volt a fix összeget adományozó, vagyis ők nem körökre ajánlottak összeget, hanem már előre megmondták, mennyi pénzt szánnak az ügyre.

„Évről-évre látható egy exponenciális növekedés, egyre több, egyre szebb, egyre sikeresebb lesz a Fuss neki! Jelzi ezt az is, hogy a Hargita megyei csendőrök is jelen voltak, és nem egy szervezetért futottak, hanem az egészséges életmódot, a mozgást népszerűsítették, illetve talán önmagukat is.

A futás előtt – hagyományosan – egy közös fotó készült, majd jöhettek a körök. Hogy mennyire nem verseny volt a Fuss neki!, meglátszott abból is, hogy még másfél óra múlva is akadtak mosolygó, jókedvű futók. Itt minden futó önmagával versenyzett, a civil szervezetek pedig az adományozók kegyeiért, hisz futáson, mókán és jókedven túl az volt a legfontosabb, hogy minden szervezet megkapja azt a célösszeget, mellyel megvalósíthatja kitűzött terveit.

„A futás nem egyéb, mint vágyakozás" – mondta találóan Szabó Attila hangulatfelelős, aki a pályaszélén nézelődőket tapsra és adományozásra biztatta – nemcsak előzetesen, de a helyszínen is lehetett felajánlásokat tenni.

Beszámolónkban érdemes kiemelnünk azt is, hogy Románia 59 településéről érkeztek felajánlások, zömmel természetesen Hargita megyéből, ám volt adomány Bukarestből, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről vagy Marosludasról is. Külföldről Ausztriából, Magyarországról, Németországból, Norvégiából és Svédországból jöttek adományok, a legnagyobb összeget, 750 lejt, egy cég ajánlotta fel, a legnagyobb értékű magánszemélytől érkező felajánlás pedig 450 lej volt.

A futók 23 településről érkeztek – ők is természetesen néhány, az akció népszerűségét jelző kivétellel, zömmel udvarhelyszékiek voltak.

Jóval a cél felett

A Fuss neki! akció révén a 12 civil szervezet összesen 42.833 lej begyűjtését célozta meg. Mint Péter Attila programfelelős tájékoztatott, a felajánlások és adományok teljes összege 45.718 lejre rúg, vagyis messze a cél felett teljesítettek a futók, szervezetek és adományozók – ide tartozik, hogy a helyszínen 7500 lej folyt be. Szintén statisztikai adat, hogy a futók összesen 1581 kört teljesítettek, amely nagyjából 2055 kilométer, vagyis, mint Péter Attila megjegyezte, Amsterdamig (2002 km) is elfuthattak volna.

A legtöbb kört Ilyés Ferenc és Orbán Attila futotta: 25 kört, kb. 32 km-t, mindketten a Feel Good Sportegyesület tagjai. A legtöbb adományt, 3970 lejt a Dr. Verestóy Attila Alapítvány részére Szalló Réka gyűjtötte.

„A szervezetek a jövő héten be kell gyűjtsék a felajánlott adományokat, majd szerződést kötünk, és foghatnak is neki a projektek kivitelezésére, melyre három hónapjuk van" – tudatta Péter Attila.

Ki mennyi pénzt kapott?

BETISZ: 7465 lej, a helyszínen 400 lej

Dr. Verestóy Attila Alapítvány: 11660 lej, a helyszínen 1995 lej

Ebremény Egyesület: 2635 lej, a helyszínen 490 lej

Egy mosoly az Életért Egyesület: 1963 lej, a helyszínen 615 lej

Feel Good Sportegyesület: 3855 lej, a helyszínen 1430 lej

Kapuk Iskolája: 3865 lej, a helyszínen 85 lej

Három Hegy Ifjúsági Egyesület: 1225 lej, a helyszínen 300 lej

Kriza János Iskola Alapítvány: 1570 lej, a helyszínen 0 lej

Orbán Alapítvány: 1130 lej, a helyszínen 335 lej

Pro Down Alapítvány: 5670 lej, a helyszínen 820 lej

Szent Ferenc Egyesület a Sérült Gyerekekért és SZIK Baranta Egyesület: 4025 lej, a helyszínen 770 lej

UIET: 1270 lej, a helyszínen 260 lej

Udvarhely napilap

Please publish modules in offcanvas position.