Dr. Verestóy Attila Foundation

"Giving is the best communication"

A civilszervezet sok, korábbi támogatottja segíti idén a Dr. Verestóy Attila Alapítványt abban, hogy sikeres legyen a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által ezen a hétvégén immár harmadik alkalommal megszervezett Fuss Neki! Elnevezésű adománygyűjtő akció során.

futok

A Verestóy alapítvány eddig mindkét adománygyűjtő akciót sikerrel vette, mi több, rekordernek számít, hiszen első évben 9200, tavaly pedig már 10 700 lejt gyűjtöttek össze támogatóiktól. Az alapítvány – akárcsak az előző években – idén is az ösztöndíjlistájukról lemaradt diákokat, illetve Kovács Tamás hetedik osztályos nemlátó tanulót támogatja az akció során befolyt pénzösszegből.

Idén hét futó áll rajthoz az alapítvány színeiben, köztük korábbi támogatottak, önkéntesek, vagy éppen új diákok.

– Idén huszonöt középiskolás és tizenkét egyetemista részesítünk tanulmányi ösztöndíjban, de mint mindig, most is azon fáradozunk, hogy további támogatók révén újabb és újabb diákok részesüljenek segítségben, hiszen az igénylők listája sajnos mindig nagyon hosszú – fogalmazott lapunknak Nemes Melinda. Az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta továbbá, terveik szerint idén egy Braille-írásos német nyelvű program megvásárlásához is hozzájárulnak, amivel a német nyelv elsajátításához nyújtanak segítséget Kovács Tamás hetedik osztályos nemlátó diáknak, aki – mint arról korábban beszámoltunk – remek zongorista, a román nyelvű országos tantárgyversenyen pedig kiváló fogalmazásával vívta a szakma és a román sajtó elismerését is.

Nemes Melinda egyébként nem győzte hangsúlyozni: személyenkénti 5-10 lejes támogatásokról van szó, nem tetemes összegekről, viszont „apró cseppekből lesz a zápor.” Az igazgató ugyanakkor kiemelte, az alapítvány korábbi támogatottjai – akik már megtapasztalták, milyen érzés a szükségben kapni – is sokat segítenek az adománygyűjtő akcióban, s úgy általában mindennapi munkájukban, de további „támogatott-támogatókat” is várnak a vasárnapi futáson, elvégre „az emberi hozzáállás a fontos”. Ezt maguk a korábbi támogatottak is így gondolják, legalábbis ez derül ki az alapítványnak címzett üzenetekből:

„Azért támogatom, mert valakin segíteni mindig öröm. Sajnos nekem is volt részem a segítségkérésben, és jól esett, amikor segítőkész emberekkel találkoztam”;

„Megtapasztaltam, milyen jó segítséget kapni, ezért lehetőségem szerint én is támogatom az alapítványt”;

„Azért támogatom az alapítványt, mert az ő támogatásukkal fejeztem be az egyetemet. Így most nekem is lehetőségem van másokat támogatni. Érdemes fenntartani ezt a körforgást”;

„Támogatni szeretném a Dr. Verestóy Attila Alapítványt, mivel öt évvel ezelőtt hitelt adtak és támogatták a kutatásomat, amelynek eredményei mind a mai napig szolgálják az iskolában folytatott tevékenységeimet. Úgy gondolom, hogy azokat a fiatalokat, akik tanulni szeretnének mindig, minden körülmények között támogatni kell, Magyar társadalmunknak szüksége van tanult emberekre, akik a továbbiakban feladatokat tudnak vállalni minden szinten.”

· Jakab Árpád


Hol futnak és miért?

A Fuss Neki! egy olyan egyedi adománygyűjtő program, ahol önkéntesek egy jó ügyért vállalják a futást, ezzel támogatókat szerezve annak a civilszervezetnek, amelyért futnak. Az adományozó úgy támogat, hogy előre ajánlatot tesz valamely futóra, hogy minden általa lefutott kör után 5-10 vagy több lejjel támogatja azt a civilszervezetet, amelyikért a futó majd fut. Az ajánlatokat előre kell megtenni online vagy az SZKA irodájában, hétköznap 9–15 óra között. Az adományozó fix összeges támogatást is felajánlhat, amely nem függ a lefutott körök számától. A futókra felajánlásokat ma éjfélig lehet tenni. A futók október 19-én 10–12 óra között szaladják le köreiket a városi parkban, a strand előtti térről startolva. Aki csatlakozni szeretne a futókhoz, regisztrálnia kell (ennek díja 30 lej).

Idén hetedszer hirdette meg A jövő magad vagy! nevet viselő ösztöndíjpályázatát a Dr. Verestóy Attila Alapítvány. Az oktatási támogatásra Hargita megye 38 településéről több mint százan pályáztak.

Az ösztöndíjpályázat célja, hogy olyan középiskolás és egyetemista diákok továbbtanulását segítsék, akik támogatás nélkül csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudnák folytatni tanulmányaikat. A támogatás szükségességét a számok bizonyítják a legjobban: 58 középiskolás, 45 egyetemista és 4 kutató pályázatot iktattak a határidő lejártáig, melyek a megye 38 településéről érkeztek, 16 különböző középiskola és 11 egyetem diákjától.

Az alapítvány által felajánlott helyeken kívül – 22 középiskolás és 11 egyetemista – sikerült támogatókat találni, így 25 középiskolás részesül tíz hónapon keresztül havi 250 lejes ösztöndíjban, valamint 12 nappali tagozatos egyetemista kap havi 400 lej értékű támogatást. Nemes Melinda, az alapítvány ügyvezető igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón, melyen átadták a nyerteseknek az első havi ösztöndíjakat is, köszönetet mondott támogatóiknak, az ABC Impex Kft-nek és a csíkszentdomokosi közbirtokosságnak. Az igazgató arról is beszámolt, hogy idén minden pályázónak tudnak segíteni, ugyanis az ösztöndíjak mellett 6 szociálisan hátrányos helyzetű diáknak fizetik a havi bentlakás költségeit és további 6 diáknak vásárolnak havi vonat-, illetve buszbérletet, hogy az iskolába járást megkönnyítsék, valamint 41 pályázónak iskolakezdési csomagot biztosítanak, de vannak olyan pályázók, akiket tanulmányutak támogatásával segítenek.

Ismét nekifutnak

„Idén a két százalékos felajánlásokból származó összegből tanulmányutakat, nyelvvizsga díjakat szeretnénk finanszírozni, vagy éppen vizsgadolgozat elkészítéséhez szükséges alapanyagokat beszerzését támogatnánk. Ezt a programot jövő év februárjában hirdetjük meg. Az ötlet egyébként a diákok igényei alapján fogalmazódott meg" – mondta Nemes Melinda. Az igazgató hozzátette: az alapítvány idén októberben is részt vesz a Fuss neki! címet viselő adománygyűjtő akción, s az ott „összekalapolt" pénzből az ösztöndíjas listáról lemaradtakat támogatják. Az adománygyűjtő akció „listavezetője" egyébként toronymagasan a Verestóy Alapítvány: a lelkes szervezőmunkának köszönhetően először 9200 lejt, másodszor 10700 lejt gyűjtöttek, így újabb diákok részesülhettek az alapítvány támogatásában.

Nemes Melinda arra kérte az ösztöndíjasokat, hogy a támogatásért cserébe önkénteskedjenek, keressenek olyan civil szervezeteket, akinek a tevékenységében szívesen részt vennének, kapcsolódjanak be a helyi közösségek életébe. „Olyan élményekkel, tapasztalatokkal, ismeretségekkel

gazdagodhattok, aminek az értéke felbecsülhetetlen. Segítsetek ti is elültetni az emberekben az önkéntesség, a segítségnyújtás magját, mely majd a későbbiekben a társadalmi, gazdasági előrehaladást fogja segíteni" – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: itthon, szülőföldjükön próbáljanak meg boldogulni.

Kölcsön

Az alapítvány abban segít, hogy a fiatalokban meglévő értékek felszínre kerüljenek, hiszen „sokszor egy kis anyagi támogatás hiányában nem lehet továbbmenni" - jelentette ki a pénteki ösztöndíjátadón dr. Verestóy Attila. „Számomra fontos, hogy a fiatalok megkapják az esélyt azzá válni, amivé szeretnének. Az érték, amit megteremtetek, a közösségnek szól, ezért úgy is fogalmazhatunk, hogy ez egy kölcsön, egy jó befektetés, aminek majd a jövőben a közösség látja a hasznát. Sáfárkodjatok jól a segítséggel!" – üzente az alapító. Verestóy hangsúlyozta: bízik benne, hogy az alapítvány ösztöndíjasai jó szolgálói lesznek az erdélyi magyarságnak.

Levél az alapítványnak

„Nagyon hálás vagyok az önök munkásságáért, nemcsak azért, mert háromszor kedvezményezett voltam, hanem amiatt is, mert megerősítették bennem azt a tudatot, hogy soha ne felejtsem, a hátrányosabb helyzetben levő gyerek is elérheti vágyait, céljait olyan embereknek köszönhetően, akik anyagilag kedvezőbb helyzetben vannak és nem sajnálva pénzüket oda fektetik be, ahol a legnagyobb szükség van: tehetséges, tanulni és dolgozni akaró fiatalságba. A jövő magad vagy! pályázat azt igazolja, hogy igenis van, akit érdekel a fiatalabb generáció, van aki látja a szebb jövőt, ami bennünk rejlik. Hálámat és köszönetemet tanulásommal tudom kifejezni. Bízom abban, hogy a segítségnyújtás hangja még sok emberben megszólal, és bízom abban is, hogy ez a hang nem halkul, hanem idővel egyre erősebbé válik" – írta egy diák az alapítványnak címzett levelében.

Udvarhely napilap

Kuratóriumi döntés született A jövő magad vagy! 2014/2015-ös tanévre vonatkozó ösztöndíjpályázat nyerteseiről. Az új tanévben 25 középiskolás és 12 egyetemista részesül támogatásban.

Középiskolások:

1. Ágoston István

2. Ajtay Gabriella Janka

3. Bara Bernadett

4. Berei Szidónia

5. Bors Gréta

6. Darvas Dávid

7. Erős Nándor

8. Gagyi Endre Botond

9. Geréb Noémi

10. György Gyöngyvér

11. Hajnal Barna

12. Kedves Botond Ferenc

13. Kedves Emese

14. Kovács Boglárka

15. Lengyelfi Orsolya

16. Mátyás Zalán

17. Páka Norbert

18. Portik Attila

19. Simó Magor

20. Simon Tünde Mária

21. Szász Dorottya

22. Székely Emőke

23. Tóth Emőke

24. Tóth Gabriella Adél

25. Virág Boglárka

 

Egyetemisták:

 

1. Ádám Szidónia

2. Bartis Tímea

3. Béres Szabolcs

4. Bíró Szilárd

5. Borbély Helga

6. Borbély Szidónia

7. Dobai Csaba

8. Imre Gábor

9. Máté Andrea

10. Miklós Eszter

11. Nagy Anita

12. Török Adél

Please publish modules in offcanvas position.