Dr. Verestóy Attila Foundation

"Giving is the best communication"

Idén hetedszer hirdette meg A jövő magad vagy! nevet viselő ösztöndíjpályázatát a Dr. Verestóy Attila Alapítvány. Az oktatási támogatásra Hargita megye 38 településéről több mint százan pályáztak.

Az ösztöndíjpályázat célja, hogy olyan középiskolás és egyetemista diákok továbbtanulását segítsék, akik támogatás nélkül csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudnák folytatni tanulmányaikat. A támogatás szükségességét a számok bizonyítják a legjobban: 58 középiskolás, 45 egyetemista és 4 kutató pályázatot iktattak a határidő lejártáig, melyek a megye 38 településéről érkeztek, 16 különböző középiskola és 11 egyetem diákjától.

Az alapítvány által felajánlott helyeken kívül – 22 középiskolás és 11 egyetemista – sikerült támogatókat találni, így 25 középiskolás részesül tíz hónapon keresztül havi 250 lejes ösztöndíjban, valamint 12 nappali tagozatos egyetemista kap havi 400 lej értékű támogatást. Nemes Melinda, az alapítvány ügyvezető igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón, melyen átadták a nyerteseknek az első havi ösztöndíjakat is, köszönetet mondott támogatóiknak, az ABC Impex Kft-nek és a csíkszentdomokosi közbirtokosságnak. Az igazgató arról is beszámolt, hogy idén minden pályázónak tudnak segíteni, ugyanis az ösztöndíjak mellett 6 szociálisan hátrányos helyzetű diáknak fizetik a havi bentlakás költségeit és további 6 diáknak vásárolnak havi vonat-, illetve buszbérletet, hogy az iskolába járást megkönnyítsék, valamint 41 pályázónak iskolakezdési csomagot biztosítanak, de vannak olyan pályázók, akiket tanulmányutak támogatásával segítenek.

Ismét nekifutnak

„Idén a két százalékos felajánlásokból származó összegből tanulmányutakat, nyelvvizsga díjakat szeretnénk finanszírozni, vagy éppen vizsgadolgozat elkészítéséhez szükséges alapanyagokat beszerzését támogatnánk. Ezt a programot jövő év februárjában hirdetjük meg. Az ötlet egyébként a diákok igényei alapján fogalmazódott meg" – mondta Nemes Melinda. Az igazgató hozzátette: az alapítvány idén októberben is részt vesz a Fuss neki! címet viselő adománygyűjtő akción, s az ott „összekalapolt" pénzből az ösztöndíjas listáról lemaradtakat támogatják. Az adománygyűjtő akció „listavezetője" egyébként toronymagasan a Verestóy Alapítvány: a lelkes szervezőmunkának köszönhetően először 9200 lejt, másodszor 10700 lejt gyűjtöttek, így újabb diákok részesülhettek az alapítvány támogatásában.

Nemes Melinda arra kérte az ösztöndíjasokat, hogy a támogatásért cserébe önkénteskedjenek, keressenek olyan civil szervezeteket, akinek a tevékenységében szívesen részt vennének, kapcsolódjanak be a helyi közösségek életébe. „Olyan élményekkel, tapasztalatokkal, ismeretségekkel

gazdagodhattok, aminek az értéke felbecsülhetetlen. Segítsetek ti is elültetni az emberekben az önkéntesség, a segítségnyújtás magját, mely majd a későbbiekben a társadalmi, gazdasági előrehaladást fogja segíteni" – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: itthon, szülőföldjükön próbáljanak meg boldogulni.

Kölcsön

Az alapítvány abban segít, hogy a fiatalokban meglévő értékek felszínre kerüljenek, hiszen „sokszor egy kis anyagi támogatás hiányában nem lehet továbbmenni" - jelentette ki a pénteki ösztöndíjátadón dr. Verestóy Attila. „Számomra fontos, hogy a fiatalok megkapják az esélyt azzá válni, amivé szeretnének. Az érték, amit megteremtetek, a közösségnek szól, ezért úgy is fogalmazhatunk, hogy ez egy kölcsön, egy jó befektetés, aminek majd a jövőben a közösség látja a hasznát. Sáfárkodjatok jól a segítséggel!" – üzente az alapító. Verestóy hangsúlyozta: bízik benne, hogy az alapítvány ösztöndíjasai jó szolgálói lesznek az erdélyi magyarságnak.

Levél az alapítványnak

„Nagyon hálás vagyok az önök munkásságáért, nemcsak azért, mert háromszor kedvezményezett voltam, hanem amiatt is, mert megerősítették bennem azt a tudatot, hogy soha ne felejtsem, a hátrányosabb helyzetben levő gyerek is elérheti vágyait, céljait olyan embereknek köszönhetően, akik anyagilag kedvezőbb helyzetben vannak és nem sajnálva pénzüket oda fektetik be, ahol a legnagyobb szükség van: tehetséges, tanulni és dolgozni akaró fiatalságba. A jövő magad vagy! pályázat azt igazolja, hogy igenis van, akit érdekel a fiatalabb generáció, van aki látja a szebb jövőt, ami bennünk rejlik. Hálámat és köszönetemet tanulásommal tudom kifejezni. Bízom abban, hogy a segítségnyújtás hangja még sok emberben megszólal, és bízom abban is, hogy ez a hang nem halkul, hanem idővel egyre erősebbé válik" – írta egy diák az alapítványnak címzett levelében.

Udvarhely napilap

Kuratóriumi döntés született A jövő magad vagy! 2014/2015-ös tanévre vonatkozó ösztöndíjpályázat nyerteseiről. Az új tanévben 25 középiskolás és 12 egyetemista részesül támogatásban.

Középiskolások:

1. Ágoston István

2. Ajtay Gabriella Janka

3. Bara Bernadett

4. Berei Szidónia

5. Bors Gréta

6. Darvas Dávid

7. Erős Nándor

8. Gagyi Endre Botond

9. Geréb Noémi

10. György Gyöngyvér

11. Hajnal Barna

12. Kedves Botond Ferenc

13. Kedves Emese

14. Kovács Boglárka

15. Lengyelfi Orsolya

16. Mátyás Zalán

17. Páka Norbert

18. Portik Attila

19. Simó Magor

20. Simon Tünde Mária

21. Szász Dorottya

22. Székely Emőke

23. Tóth Emőke

24. Tóth Gabriella Adél

25. Virág Boglárka

 

Egyetemisták:

 

1. Ádám Szidónia

2. Bartis Tímea

3. Béres Szabolcs

4. Bíró Szilárd

5. Borbély Helga

6. Borbély Szidónia

7. Dobai Csaba

8. Imre Gábor

9. Máté Andrea

10. Miklós Eszter

11. Nagy Anita

12. Török Adél

Hetedik alkalommal hirdette meg A jövő magad vagy! elnevezésű ösztöndíjpályázatát a dr. Verestóy Attila Alapítvány. A következő tanévben 23 középiskolás, 11 egyetemista és 3 kutató részesül támogatásban.

Az ösztöndíj szükségességét a számok bizonyítják a legjobban: tavaly dacára az érettségin való alacsony átmenési aránynak 89 egyetemista jelentkezett a meghirdetett 11 helyre. Az alapító egyszemélyes erőfeszítésein túl – Verestóy Attila alapítványán keresztül tavaly közel félmillió lejt fordított oktatási, szociális és egészségügyi támogatásokra – az alapítvány vezetőinek sikerült támogatókat találniuk, így végül 25 középiskolást, 12 egyetemistát és 4 kutatót segítettek, s összesen 219 ezer lejt fordítottak oktatási támogatásokra. Ösztöndíjakra 141, további diákok támogatására 32, különböző programokra 21, szociális diáktámogatásokra 16, tanosztályok multimédiás felszerelésére pedig 8 ezer lejt fordítottak, s összesen 161 diák részesült egyéni támogatásban.

– Fontosnak tartom, hogy legyen egy ilyen alapítvány, mely tulajdonképpen azt adja, amit az emberek elvárnak. Olyan ügyet támogatunk, mely hosszú távra meghatározza sok-sok gyerek életét – jelentette ki dr. Verestóy Attila. A jövőt firtató kérdésre az alapító egy szóban válaszolt: folytatom!

– Tavaly félmillió lej állt az alapítvány rendelkezésére, sajnos ennek 95 százaléka még mindig egyszemélyes erőfeszítés... Nem adok ezentúl sem kevesebbet, sőt, valószínűleg többet, viszont arra kérem a tehetősebbeket, tegyenek ők is hozzá valamit, hiszen többen többet tudunk adni! – jelentette ki Verestóy, megjegyezve: az összefogást tettekben is meg kell mutatni, nem csak szóban.

Berde László kurátor, nyugalmazott lelkipásztor úgy vélte, az alapítvány, valamint a támogatott diákok tevékenységét a sajtóban is be kellene mutatni, míg Nemes Melinda ügyvezető igazgató idei terveiről szólva megemlítette, idén a két szézalékos adófelajánlásokból származó összeget tanulmányutak támogatására fordítják.

Tudnivalók

A tervek szerint a következő tanévben 23 középiskolás havi 250, 11 egyetemista havi 400 lej ösztöndíjat fog kapni szeptembertől júniusig, illetve egy éven át három kutatót is támogatnak havi ötszáz lejjel. A pályázatok elbírálásánál fontos szempont a Hargita megyei lakhely, az előző év tanulmányi eredménye, valamint a szociális helyzet. Egyetemisták esetében csak a nappali tagozaton történő alapképzéseket támogatják. További részletekért, a pályázati űrlapért az alapítvány honlapját kell felkeresni: www.verestoyattila-alapitvany.ro, de a Nemes Melinda ügyvezető igazgató vezette csapat e-mailben (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) és telefonon (0728-930 915, 0758-100 860) is készségesen válaszol a kérdésekre.

A pályázatok benyújtási határideje 2014 augusztus 22., eredményhirdetés szeptember közepén lesz. A pályázatokat a következő címre lehet küldeni: Fundatia Dr. Verestóy Attila, 535600, Odorheiu Secuiesc, OP 1. CP 8.

Please publish modules in offcanvas position.