Dr. Verestóy Attila Foundation

"Giving is the best communication"

Több tehetséges diákot támogat a Dr. Verestóy Attila Alapítvány

 

Az alapítvány kilencedik alkalommal hirdette meg A jövő  magad vagy! pályázatát. Az alapítónak és a volt ösztöndíjasoknak köszönhetően idén több Hargita megyei középiskolás diák és egyetemista részesülhet tanulmányi ösztöndíjban.

Hargita Népe

Lázár Emese                                                                                     2016. szeptember 15

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Felkarolni, anyagi támogatást nyújtani a kiváló képességű, de szociálisan nehéz helyzetben levő Hargita megyei diákoknak, hogy tanulmányaikat folytathassák– ezzel a szándékkal indította útjára 2008-ban A jövő magad vagy! címmel ösztöndíjpályázatát a Dr. Verestóy Attila Alapítvány. A cél nem változott, a pályázók száma is évről-évre nő.  

Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett ösztöndíjprogramra a megye 45 településéről összesen 45 középiskolás, 65 egyetemista nyújtott be pályázatot, amelyeket az alapítvány kuratóriuma bírált el. 

Az Alapítvány volt ösztöndíjasainak köszönhetően ebben a tanévben több középiskolás és nappali tagozatos egyetemista részesülhet a tíz hónapon át havi rendszerességgel folyósított  250 illetve 400 lejes tanulmányi ösztöndíjban, valamint két kutató munkáját is támogatják havi 500 lejjel – jelentette be a szeptember 15-ei, szerződéskötéssel egybekötött ünnepélyes eseményen az alapítvány ügyvezető igazgatója, Nemes Melinda.

„A szenátor úr jóvoltából 22 középiskolás, 13 egyetemista és 2 kutatónak biztosít ösztöndíjat, amelynek összértéke 117 000 lej. Támogatóinknak köszönhetően sikerült növelni az ösztöndíjasok számát, így összesen 26 középiskolás, 16 nappali tagozatos egyetemista és két kutató kap tanulmányi ösztöndíjat és egy pályázó diákunknak laptopot vásároltunk ” – összegezte Nemes. Hozzátette, hogy az alapítvány ezek mellett hat diáknak fizetik a havi bentlakás költségeit, hat diáknak a vonat-és buszbérletét vásárolják meg minden hónapban, és 30 diáknak állítottak össze iskolakezdési csomagot összesen 11700 lej értékben.

Nemes Melinda arról is beszámolt, hogy a programot idén a volt alapítványi ösztöndíjasokat és a segíteni akarókat egyaránt megszólító Segíts, hogy segíthessünk!  adománygyűjtő akcióval egészítették ki, amelynek eredményeképpen eddig összesen 3225 lej gyűlt össze. Az adománygyűjtő akciót év végéig folytatják- lehet csatlakozni –  hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató.

A sikeresen pályázó diákoknak az alapító személyesen gratulált és adta át az első havi tanulmányi ösztöndíjat. Dr. Verestóy Attila szenátor értékelte az alapítvány munkatársai és a kuratórium munkáját, az újdonsült ösztöndíjasoknak és hozzátartozóiknak szánt köszöntőjében a kölcsönös segítségnyújtás fontosságáról, az alapítványi támogatásnak köszönhetően is megszerzett tudásnak a szülőföldön való kamatoztatásáról szólt. Kifejtette, a jelenlevők mindannyian részesei annak az összefogásnak, annak az itthon jövőt építő közösségnek, amely tudatában van annak, hogy ennek a jövőnek a megteremtéséhez „kiművelt főkre van szükség”. Mint mondta, a családi hagyományokban is gyökerezik a késztetés arra az önként vállalt feladatra, hogy a  tehetséges, tanulni akaró fiatalokat felkarolja.

 „Azt mondhatom, hogy egy nagyon elégedett ember vagyok, hiszen ez már a kilencedik generáció, akit itt látok, akik aláírják ezt a szerződést, és megkapják minden hónapban azt a kis anyagi segítséget, amire szükségük van”- fogalmazott a szenátor, hozzátéve, hogy örömmel ad, viszonzásképpen pedig nem hálát vár, hanem azt, hogy azok, akik ma támogatottak majd maguk is támogatókká váljanak. 

Elmondta: megszerzett jövedelme kb. 80 százalékát közösségi célokra fordítja, és fájlalja, hogy azok a tehetős emberek, akiknek módjuk lenne arra, hogy jótékony ügyeket felkaroljanak, nem teszik. Zárszóként arra biztatta a diákokat: tartsák egymással és az alapítvány munkatársaival a kapcsolatot, vegyenek részt annak tevékenységében, az önkénteseknek szervezett programokban, és legyen számukra az alapítványi segítség „egy közösségteremtő alkalom és lehetőség.” 

A 2016 -17-es tanévre ösztöndíjat nyert diákok és kutatók névsora

Ösztöndíjat nyert középiskolások névsora:

    1.    Berei Szidónia                                     
    2.    Györffy Lilla
    3.    Erdélyi Erika
    4.    Ilyés Brigitta
    5.    Mákszem Tamara Mária
    6.    Ajtay Gabriella Janka
    7.    Bartis Zsolt
    8.    Birtalan Boróka
    9.    Elekes Melinda
    10.    Fancsali Hanna
    11.    Károly Róbert
    12.    Portik Attila
    13.    Sándor Orsolya
    14.    Sándor Sarolta
    15.    Tréfán Orsolya
    16.    Csiszér Mónika
    17.    Erős Nándor
    18.    Gercui Mónika Mária
    19.    Imre Izabella
    20.    Kalapács Izabella
    21.    Kedves Dezső
    22.    Mátyás Zalán
    23.    Onodi Henrietta
    24.    Orbán Henrietta
    25.    Péter Izabella
    26.    SzabóTamás

Ösztöndíjat nyert egyetemisták névsora:

    1. Borbély Helga                                   
    2. Kertész Norbert                          
    3. Kolumbán Adrienn                                 
    4. Kovács Szabina Zsuzsanna
    5. Barabás Hunor
    6. Biró Mária Magdolna
    7. Imets Anita
    8. Kovács Tamás   
    9. Katona Brigitta
    10. Kozma Mónika
    11. Miklós Eszter
    12. Geréb Noémi
    13. Albert Emőke
    14. Kalapács Andrea-Mária
    15. Józsa Máté
    16. Szentpáli Dalma
 
Ösztöndíjat nyert kutatók névsora:

    1. Ladó Ágota
    2. Osváth Gergely

Remény, odaadás, törődés, türelem, tanulás, kapcsolatteremtés, ötletek megvalósítása, élmény, motiváció, fejlődés, vidámság, barátok, segítség, önismeret, lehetőségek – ezekkel a szavakkal jellemezték az önkéntességet a fiatalok, akik hisznek abban, hogy az adni jó mondás nem csupán egy közhely. A jóságnak valóban ereje van.

Az Önkéntesek Udvarhelyszékért csoport koordinátorának, Nemes Melindának az elmondása szerint, amíg az ember nem próbálja ki, hogy mit jelent önkéntesnek lenni, addig nehéz elképzelni, hogy mit nyújthat ez az önzetlen közösségi „munka”. Vele beszélgettünk.

 

– Meséljen a kezdetekről.

– A Dr. Verestóy Attila Alapítvány 2008-ban jött létre jótékonysági alapítványként, legnagyobb részben magántőkéből tartja fenn magát, de természetesen – mint minden civil szervezet – próbálunk pályázni és támogatókat szerezni.

Három területen tevékenykedünk.

  • Az első ilyen terület az oktatás: olyan diákokat szeretnénk támogatni, akik jól tanulnak, de nehéz anyagi körülményekkel rendelkeznek. A jövő magad vagy! elnevezésű ösztöndíjpályázatunk keretében idén 26 középiskolás diák, 14 egyetemi hallgató és 3 kutató juthat anyagi segítséghez. Emellett támogatjuk a fiataloknak szervezett programokat is.
  • A második területen belül olyan műtéteket, kezeléseket, kivizsgálásokat támogatunk, amelyeket a román biztosítási rendszer nem finanszíroz; továbbá igyekszünk segíteni azoknak a betegeknek, akik külföldi kezelésekre és műtétekre szorulnak.
  • Harmadik területünk a szociális támogatások, ennek keretében olyan civil szervezetekkel működünk együtt, amelyek valamilyen jellegű, hátrányos helyzetű szociális csoportokkal foglalkoznak.
Egy 15 éves lány szerintEgy 15 éves lány szerint

Az önkéntesség úgy kapcsolódott ezekhez a területekhez, hogy amikor elkezdtük kiosztani az ösztöndíj-támogatásokat a fiataloknak, akkor jeleztem nekik, hogy ebből próbáljanak visszaadni valamit a közösségnek, és nem pénzbeli juttatásra gondoltam, hanem arra, hogy legyenek önkéntesek, cselekedjenek valami jót. Eltelt néhány év, és egyre több diák mesélte el nekünk, hogy általunk kezdett el önkénteskedni, és ez milyen jó tapasztalat számára, ami nagyon jó visszaigazolás a munkánkra nézve.

karacsonyi önként

– Miről szól a Önkéntesség Udvarhelyszékért csoport, és ki csatlakozhat önökhöz?

– Elsősorban az önkéntesség népszerűsítéséről szól a csoport, hosszú távon van egy olyan elképzelésünk, hogy az önkénteskedni vágyókat közvetítsük a különböző intézmények, civil szervezetek felé.

Az Önkéntesek Udvarhelyszékért Facebookoldalt a Dr. Verestóyi Attila Alapítvány működteti, a nagyobb civil szervezetekkel van egy közös megegyezésünk, miszerint annyi módszerrel próbáljuk népszerűsíteni az önkéntességet, amennyivel csak lehet. Legfőképpen helybéli önkéntesekkel foglalkozunk, amelynek az lenne a lényege, hogy arra motiváljuk a Hargita megyei fiatalokat, hogy próbálják ki ezt a lehetőséget, keressék meg azt a területet, amiben szívesen önkénteskednének, mert a segítségnyújtásnak hihetetlen ereje van.

Az egyik számomra legtiszteletreméltóbb önkéntes András Anna Mária, aki rákos betegekkel beszélget, minden héten összegyűlnek, különböző foglalkozásokat tartanak, beszélgetnek, próbálják megtartani a reményt az emberekben.

Tavaly készítettünk egy nagyon tanulságos, motivációs filmecskét, ahol az önkéntesek beszámolnak tapasztalataikról és élményeikről.

Egy 17 éves fiú szerint
Egy 17 éves fiú szerint

– Jelenleg hány önkéntes tevékenykedik Udvarhelyszéken?

– Ezt nem lehet számszerűsíteni, mivel az önkéntességnek rengeteg formája van. Van olyan önkéntes, aki nem jár az adott közösségbe, de mivel imád számítógépen dolgozni, így például ingyen elkészíti egy civil szervezet weboldalát. Több önkéntes minden héten bejár a kórházba mesét olvasni a gyerekeknek, elmegy öregotthonba betegeket látogatni, vagy épp biciklisversenyeken önkénteskedik – ezek az önkéntesek akkor segítenek, amikor szükség van rájuk. Minden civil szervezetnek van egy saját önkéntes csoportja, amit mozgósít. Nekünk nincsenek állandó önkénteseink, de az ösztöndíjasainkra mindig számíthatunk.

ado 2

– Mi a feladata egy önkéntesnek egy civil szervezetnél?

– Minden önkéntesnek más a feladata, ezek elvégzéséhez lelkiismeretes munkavégzésre, komolyságra mindenképp szükség van. Ha a gyerekek várnak a kórházban, mert megígérted, hogy ott leszel, és mesét olvasol nekik, akkor felelősséggel tartozol értük. Az önkéntes munkát vállalóknak érdemes jól átgondolniuk a dolgot, és olyan feladatot vállalniuk, amivel szemben valóban indíttatást éreznek.

Egy 16 éves lány szerint
Egy 16 éves lány szerint

– Mi az, amit egy önkéntes kaphat a munkája során?

– Anyagi juttatást semmiképpen, mivel ez az önkéntesség egyik alapja, viszont a fiatalokat üdítőkkel, étellel, önkéntespólókkal szokták motiválni, és persze az élménnyel, ami megfizethetetlen. A komoly szervezeteknél szerződést kötnek az önkéntesekkel, mert vannak egyetemek, ahol felvételinél figyelembe veszik, hogy az illető mennyit és milyen területeken önkénteskedett, így a munkaadók mindenképp próbálnak igazolást is adni a fiatalok elvégzett munkájáról.

Romániában bizonyos feltételek mellett már elismerik az önkéntességet mint szakmai gyakorlatot, ez rengeteget számít, hiszen nem mindegy, hogy egyetem után hogyan csöppenünk be egy céghez: szakmai tapasztalat nélkül, vagy az önkéntesség során szerzett rengeteg tudással, tapasztalattal.

gála est

– Mi az Önkéntesek Udvarhelyszékért csoport üzenete néhány mondatban?

– Böjte Csabát idézem: „Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.” Én is az elmúlt években döbbentem rá, hogy  rengeteg jó ember van a világon, csak nézőpont kérdése, hogy melyik oldalát látod a világnak. De ha te is adsz valamit magadból, legfőképpen példát, akkor biztos lehetsz benne, hogy követni fogják a jó példádat, és visszakapod a sok jót, amit önzetlenül cselekedtél.

 

Forrás: morfondir.ro

Please publish modules in offcanvas position.