Dr. Verestóy Attila Alapítvány

"Giving is the best communication"

Alapítványunk június 13-án pályázatot hirdetett „Márton Áron – az egyházi vezető és az ember” nevet viselő programra, Udvarhelyszék V-VIII osztályos diákjainak.

Célja: Márton Áron rendületlen hite, kitartása, közösségéért vállalt felelősségtudata példaértékű kell legyen a mai gyerekek számára.

A diákvetélkedőnek két témája volt:

- Találkozás a püspökkel

- Mit üzen a püspök a mai gyerekeknek

A megfogalmazott üzeneteket szeptember 30-ig vártuk postacímünkre. Felhívásunkra 22 diák jelentkezett.

Az üzenetek megfogalmazóit és vallástanáraikat, valamint az alsósófalvi és felsősófalvi Szent Ferenc otthonba járó gyerekek egy részét, egész napos jutalomkirándulásra vittük Csíkszentdomokosra 2018. november 10-én. Meglátogattuk a Márton Áron püspök emlékére létrehozott múzeumot, ahol a korosztályoknak megfelelő élmény dús tárlatvezetésben volt részünk. Majd megnéztük a központban található mellszobrot, a római katolikus templomot és a Guzsalyas (táj) házat, ahol régi népi mesterségek bemutatására került sor. Megkóstoltuk a helyben sült házi kenyeret és gyógynövény teát fogyasztottunk.

A program eredménye: A gyerekek az egyházi vezető életútja kapcsán, betekintést nyertek a XX. század eleji erdélyi parasztcsaládok mindennapjaiba, a háborús időszak nehézségeibe és hallhattak a kommunista rendszer zsarnokságairól.

Ez a program útmutatásul szolgál a gyerekeknek, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért, ne féljenek a munkától, ők is tegyenek, azért a közösségért, amelynek tagjai.

A jelenlegi V-VIII osztályos gyerekek a digitális világ kezdetén születtek, amit a technikai eszközök és az internet rohamszerű fejlődése jellemzett. Ez a program megteremtette a lehetőséget a közös kirándulásra, a személyes élmények gyűjtésére, hozzájárult az öntudatuk erősítéséhez.

A programot a Communitas Alapítvány és az RMDSZ támogatta.

Un nou an școlar înseamnă și un nou curs de pregătire pentru bacalaureatul la limba și literatura română care poartă numele Te ajutăm să reușești!

Ideea programului a venit în toamna anului 2015 din partea Consiliului Județean Harghita, care în cadrul programului anual de finanţare a activităţilor de tineret și-a propus să finanțeze organizarea programelor de sprijinire în vederea finalizării cu succes a examenelor de absolvire și de bacalaureat. În persoana doamnei profesoare Asaftei Monalisa Geanina am găsit cadrul didactic perfect, cu colaborarea căreia cursul a devenit foarte popular în cadrul elevilor.

La anunțul nostru de recrutare din acest an, mai mult de 60 de elevi din liceele și colegiile orașului (Liceul Pedagogogic Benedek Elek, Liceul Tehnologic Kós Károly, Liceul Teoretic Tamási Áron, Colegiul Tehnic Bányai János, Liceul Tehnologic Eötvös József, Liceul Teoretic Marin Preda) și-au manifestat interesul pentru acest curs.

Pe 19 septembrie participanții au dat un test de evaluare inițială care a avut ca scop verificarea nivelului de înțelegere și de cunoaștere a limbii române. După aflarea rezultatelor, ne-am înțeles cu doamna profesoară să nu refuzăm pe nimeni, dacă ei vor să învețe, primesc sprijin total din partea noatră.

Astfel, din 25 septembrie, elevii care vor să exerseze comunicarea în limba română, au posibilitatea să o facă săptămânal, în trei grupe în Sala de Conferință a clădirii Junior.

Comunicarea cu elevii pe teme organizatorice, mesajele trimise și primite din partea colegelor fundației, se transmit tot în limba română.

Cursul finanțat de Consiliul Județean Harghita se termină la data de 27 noiembrie cu un test final de evaluare.

A jövő magad vagy! Ezt a nevet adtuk 2008-ban a frissen bejegyzett alapítvány, júniusban útjára indított ösztöndíjprogramjának. 10 év telt el azóta, és sok minden történt az alapítvány életében, egy évtized mely tele volt eseményekkel, programokkal, támogatásokkal és segítségnyújtással.

Igyekeztünk akkor és ott segíteni, ahol a legnagyobb szükség volt ránk. Az idősek, betegek, mozgássérültek mellett több száz diák sorsát egyengette az alapítvány, segített álmaikat valóra váltani, hinni abban, hogy a kemény munkának meglesz a gyümölcse. 

Ez a XI. generáció, aki ösztöndíjban részesül és az első, aki nem személyesen a szenátor úrtól veszi át az első havi támogatást. Ez az esemény minden évben örömet jelentett neki, egyik szerződéskötés alkalmával így fogalmazott: „Ez egy olyan tanév kezdete, ahol sorsunk egymásba fonódott: nagyszerű dolog érezni, hogy ennyi ember sorsával közös rövid földi kis létem.”

Please publish modules in offcanvas position.